Spring naar mobiele navigatie

Werken aan persoonlijk leiderschap mbo

De 7 gewoonten in het mbo

Werken aan persoonlijk leiderschap

Wil je studenten goed voorbereiden op de maatschappij van nu en morgen? Ze levensvaardigheden laten ontwikkelen waarmee ze effectief kunnen communiceren en samenwerken met anderen? Ze leren ondernemend en proactief te zijn? Je wilt graag dat je studenten hun diploma halen en daarna succesvol zijn in hun eventuele vervolgopleiding en beroepspraktijk. Met de 7 gewoonten van Stephen Covey heb je handvatten om dat op een gestructureerde en effectieve manier te ondersteunen.
Neem contact op
Afb leiderschap covey mbo - website 500px .png

De kracht van gewoonten 

Stephen Covey schreef met The 7 Habits of Highly Effective People een van de meest populaire boeken over persoonlijk leiderschap ooit. De kern van het boek: effectieve mensen hebben 7 gewoonten die de basis zijn voor hun persoonlijke effectiviteit en groei. Iedereen kan deze gewoonten bij zichzelf ontwikkelen, ook tieners
Lees verder over de 7 Gewoonten.

Van gewoonten naar gedrag 

De 7 gewoonten versterken elkaar en zetten een proces van persoonlijke en interpersoonlijke groei in beweging. Het maakt dat studenten zelf de regie dúrven voeren over hun leerproces en eigenaarschap tonen. De gemeenschappelijke taal biedt houvast voor de pedagogische en didactische aanpak.

Eerst jezelf dan je relaties 

Bij de 7 gewoonten werk je eerst aan je eigen keuzes, verantwoordelijkheden en doelgerichtheid en dan pas kijk je hoe je met anderen dingen voor elkaar kunt krijgen. Studenten die leren en werken volgens de 7 gewoonten: 

  • voelen zich in staat hun (school)leven zelf vorm te geven 
  • denken meer na over de keuzes in hun leven en studie 
  • nemen meer initiatief en verantwoordelijkheid op school 
  • stellen realistische doelen en verbinden zich hieraan  
  • kunnen belangrijke zaken scheiden van onbelangrijke 
  • kunnen luisteren en hun oordeel uitstellen
  • herkennen in samenwerking elkaars talenten en zetten deze in  

Voorbeeldgedrag 

Voor het aanleren van de 7 gewoonten is modeling essentieel. De docenten zijn degenen die de gewoonten voordoen en tot leven brengen.  Tijdens de dagelijkse schooldag hebben studenten en docenten alle ruimte om te oefenen met persoonlijk leiderschap. Door de 7 gewoonten te verbinden aan de onderwijsdoelen breng je in de hele school een professionele cultuur op gang.

Gecertificeerd door Franklin Covey

CPS is de exclusieve Nederlandse partner van Franklin Covey voor het onderwijs. Onze adviseurs en trainers zijn gecertificeerd om de onderwijsprogramma's van Covey in Nederland aan te bieden. 

Waar kan CPS bij ondersteunen?

CPS kan samen met je managementteam kijken of het programma van The 7 Habits of Highly Effective People iets is voor jouw school. We kunnen een ontwikkelingstraject begeleiden waarin het mentoraat of LOB, je afdeling of hele school ermee gaat werken. Wil je je school profileren met de 7 gewoonten van Covey? CPS biedt hiervoor een projectmatige aanpak. Ook hebben we diverse trainingen op het gebied van de 7 gewoonten.  

Kijk ook bij

Trainingen

Deze trainingen kunnen ook op school worden uitgevoerd.

Blogs

over de 7 Gewoonten in het mbo

De 7 gewoonten van Covey als uitgangspunt voor LOB

Ik ben er van overtuigd, dat MBO-studenten die leren en leven volgens de 7 eigenschappen van Stephen Covey straks in het bedrijfsleven het verschil maken. Waarom? Omdat studenten zich daarmee een aantal bepalende lifeskills zo eigen maken dat het verbonden is met hun persoonlijkheid. 

Verder lezen

MBO-ers leren leidinggeven met de 7 gewoonten van Covey

Eveline van der Most is coördinator van de Hotelschool in Amersfoort. Zij is één van de docenten die de derdejaars MBO-leerlingen thuismaakt in het gedachtegoed van Stephen Covey. Zijn 7 gewoonten bieden praktische handvatten waarmee studenten leren samenwerken en leidinggeven. Want, zo zegt ze, leidinggeven aan anderen begint bij leiding geven aan jezelf. In dit interview legt ze uit wat ze daar precies mee bedoelt en hoe de 7 gewoonten bij haar op de hotelschool worden ingezet.

Verder lezen

De 7 gewoonten als stevige basis voor succes in studie en loopbaan

Voor de zomer had ik het genoegen om vijf groepen studenten (laatstejaars niveau 3 en 4 pedagogisch medewerker) van het Summa College te trainen over de 7 habits. Nu heb ik al zes jaar ervaring in het integreren van de 7 gewoonten van Covey in het PO, VO, MBO en HBO, maar om nu weer zelf tussen de studenten te staan en van hen te horen hoe ze dit ervaren is bijzonder mooi.

Verder lezen

Heb je een vraag of wil je advies?

Neem dan contact op met Ariena of Guido

Direct contact opnemen? Bel of mail ons.

033 - 453 43 43 cps@cps.nl

Zoek in de website