Spring naar mobiele navigatie

Werken aan persoonlijk leiderschap vo

De 7 gewoonten in het voortgezet onderwijs

Werken aan persoonlijk leiderschap

Wil je leerlingen helpen bij het ontwikkelen van belangrijke levensvaardigheden? Ze effectief leren communiceren? Beter leren samenwerken met anderen? Zelfredzaam en ondernemend te zijn? Je wilt graag dat leerlingen hun diploma halen en daarna succesvol zijn in hun vervolgopleiding en beroepspraktijk. Met de 7 gewoonten van Stephen Covey heb je handvatten om dat op een gestructureerde en speelse manier te ondersteunen.
Neem contact op
Bij thema 7 gewoonten.jpg

De kracht van gewoonten 

Stephen Covey schreef met The 7 Habits of Highly Effective People een van de meest populaire boeken over persoonlijk leiderschap ooit. De kern van het boek: effectieve mensen hebben 7 gewoonten die de basis zijn voor hun persoonlijke effectiviteit en groei. Iedereen kan deze gewoonten bij zichzelf ontwikkelen, ook tieners.
Lees verder  over de 7 gewoonten

Van gewoonten naar gedrag 

De 7 gewoonten versterken elkaar en zetten een proces van persoonlijke en interpersoonlijke groei in beweging. Het maakt dat leerlingen zelf de regie dúrven voeren over hun leerproces en eigenaarschap tonen. De gemeenschappelijke taal biedt houvast voor de pedagogische en didactische aanpak.

Eerst jezelf dan je relaties 

Bij de 7 gewoonten werk je eerst aan je eigen keuzes, verantwoordelijkheden en doelgerichtheid en dan pas kijk je hoe je met anderen dingen voor elkaar kunt krijgen. Leerlingen die leren en werken volgens de 7 gewoonten: 

  • voelen zich in staat hun (school)leven zelf vorm te geven 
  • denken meer na over de keuzes in hun leven en studie 
  • nemen meer initiatief en verantwoordelijkheid op school 
  • stellen realistische doelen en verbinden zich hieraan  
  • kunnen belangrijke zaken scheiden van onbelangrijke
  • kunnen luisteren en hun oordeel uitstellen
  • herkennen in samenwerking elkaars talenten en zetten deze in  

Voorbeeldgedrag 

Voor het aanleren van de 7 gewoonten is modeling essentieel. De leraren zijn degenen die de gewoonten voordoen en tot leven brengen. Tijdens de dagelijkse schooldag hebben leerlingen en leraren alle ruimte om te oefenen met persoonlijk leiderschap. Door de 7 gewoonten te verbinden aan de onderwijsdoelen breng je in de hele school een professionele cultuur op gang.

Gecertificeerd door Franklin Covey 

CPS is de exclusieve Nederlandse partner van Franklin Covey voor het onderwijs. Onze adviseurs en trainers zijn gecertificeerd om de onderwijsprogramma's van Covey in Nederland aan te bieden. 

Waar kan CPS bij ondersteunen? 

CPS kan samen met je managementteam kijken of het programma van The 7 Habits of Highly Effective People iets is voor jouw schoolWe kunnen een ontwikkelingstraject begeleiden waarin het mentoraat of LOBje afdeling of hele school ermee gaat werken. Wil je je school profileren met de 7 gewoonten van Covey? CPS biedt hiervoor een projectmatige aanpakOok hebben we diverse trainingen op het gebied van de 7 gewoonten 

Kijk ook bij

Introductie teamscholing persoonlijk leiderschap

Trainingen

over de 7 Gewoonten

Webinars

  • Bekijk thema
  • Bekijk thema

Blogs

over de 7 Gewoonten

Havo 4 leerlingen stimuleren en motiveren met behulp van de 7 Gewoonten van Covey

Wat doe je als je leerlingen in Havo 4 op het eind van het jaar er ‘niet zo’n zin meer in hebben’? Als je merkt dat de motivatie om de afsluitende opdracht te maken niet of maar weinig aanwezig is? Een docent Economie vroeg zich af of je de 7 Gewoonten van effectief Leiderschap van Covey kunt gebruiken om de leerlingen uit te dagen en te motiveren. Hij dacht dat zijn leerlingen gebaat zouden zijn bij het ontwikkelen van vaardigheden die horen bij persoonlijk leiderschap.

Verder lezen

Op reis in onzekere tijden. Hoe de 7 gewoonten van persoonlijk leiderschap helpend zijn.

Hoe ga je om met het hier en nu, met een crisissituatie in je school als de leerlingen thuis zitten en je collega’s hard aan het werk zijn om afstandsonderwijs aan te bieden? Kunnen de gewoonten van Covey je daarbij een handvat geven? 
Verder lezen

Hoe vinden jongeren hun stem?

In deze coronapandemie zoeken docenten, mentoren en studieloopbaanbegeleiders naar allerlei manieren om contact te maken en verbinding te houden met hun studenten. De vragen die ik tijdens deze crisis krijg gaan vooral over hoe ik zorg dat mijn studenten erbij zijn en er bij blijven? Oftewel, hoe leer ik ze dat zij hun stem kunnen laten horen?

verder lezen

Heb je een vraag of wil je advies?

Neem dan contact op met Cor of Guido

Direct contact opnemen? Bel of mail ons.

033 - 453 43 43 cps@cps.nl

Zoek in de website