Mentoraat
in het voortgezet onderwijs en het mbo

in het voortgezet onderwijs en het mbo
De vraag is niet zozeer wat je moet dóen als mentor, als wel wat je wilt bereiken. De doelen stel je uiteraard in lijn met die van je school. Je wilt in ieder geval dat je leerlingen een diploma halen en niet voortijdig uitvallen. De ontwikkeling van allerlei levensvaardigheden zoals plannen, luisteren en samenwerken helpt hierbij en bij de uitdagingen die ze in de toekomst tegenkomen.
Vaak praten we tegen jongeren in plaats van met ze. We willen ze graag helpen en dragen allerlei oplossingen aan. Oplossingen waar ze vervolgens niet mee aan de slag blijken te gaan. Ze hebben deze namelijk niet zelf bedacht en staan er vaak niet achter. Met onze ervaring, leeftijd en opleiding denken we alles beter te weten dan tieners. Maar tieners zijn uitstekend in staat hun eigen problemen te onderkennen en op te lossen. Door daarvan uit te gaan, kom je op een andere werkwijze.
Een coachende werkwijze blijkt goed te werken voor mentoren en leerlingen. Een kenmerkende vaardigheid van een goede coach is goed kunnen luisteren. Hierdoor, door stiltes te laten vallen en de juiste vragen te stellen, komen onderliggende problemen naar boven. Met een vragende en niet-oordelende houding help je leerlingen zelf oplossingen te bedenken. Daardoor voelen ze zich eigenaar van de oplossing en komen ze in actie.
CPS biedt maatwerktrajecten en trainingen om je te helpen een coachende mentor te worden en het mentoraat goed vorm te geven. Aspecten die aan bod kunnen komen zijn:
Deze training kan ook op school worden uitgevoerd.
over het mentoraat
Het schooljaar is begonnen; een natuurlijk moment voor een (eerste) gesprek met je mentorleerlingen. Ook zullen binnenkort de gesprekken over de eerste resultaten weer gaan starten. Hoe voer je als mentor nu zodanig het gesprek zodat het daadwerkelijk iets oplevert voor de leerling?
Op tijd komen. Opdrachten inleveren. Huiswerk maken. Een pakket kiezen, een profiel of vervolgopleiding... wiens verantwoordelijkheid is dat eigenlijk? Je zult vast zeggen: die van de leerling of ouder. Maar ouders en leerlingen wijzen steeds vaker naar de mentor. Is de driehoek mentor/ouders/leerling niet veel te scheef getrokken?
Voor de zomer had ik het genoegen om vijf groepen studenten (laatstejaars niveau 3 en 4 pedagogisch medewerker) van het Summa College te trainen over de 7 habits. Nu heb ik al zes jaar ervaring in het integreren van de 7 gewoonten van Covey in het PO, VO, MBO en HBO, maar om nu weer zelf tussen de studenten te staan en van hen te horen hoe ze dit ervaren is bijzonder mooi.
Neem dan contact op met Sander of Thierry