Spring naar mobiele navigatie

Yollen - lesobservatieapp

Yollen

De online tool voor lesobservatie

Goede feedback geeft je de kans om je verder te ontwikkelen. Het is zelfs een van de meest effectieve onderwijsstrategieën. Daarom doen veel scholen aan lesobservaties. Met de online tool Yollen wordt feedback geven makkelijker, leuker en gestructureerder. Niet alleen voor leraren zelf, maar ook voor coaches, begeleiders, leerlingen en schoolleiders. Je vult de gegevens tijdens de les in en na afloop geeft de tool direct een rapportage: een ideaal uitgangspunt voor een gesprek over hoe het onderwijs nog beter kan.
Neem contact op
YOLLEN_v0.5.00_00_11_04.Still001.png

De zes rollen 

De lesobservatie-app Yollen is gebaseerd op de theorie van ‘De zes rollen van de leraar’. Dit model is ontstaan uit onderzoek bij succesvolle leraren. Onderzocht werd welk effectief gedrag zij vertonen in hun lessen. Bij iedere rol biedt het model concreet gedrag waarop je kunt trainen. Yollen is een ideaal observatiehulpmiddel hierbij.

Yollen screendump.png

Wisselende leeromgevingen 

Elke les en elke groep is anders. Als leraar neem je steeds beslissingen over hoe je lesgeeft: hoe activeer je de leerlingen, differentieer je en zo ja hoe dan? En hoe toets je? Ook bedenk je steeds hoe je een rol invult. Je denkt na over hoeveel sturing je zelf geeft en hoeveel je leerlingen laat bepalen. Stel jij de doelen en omgangsregels vast of laat je de leerlingen hierover nadenken? Werk je dus leraargestuurdmet gedeelde sturing of leerlinggestuurd? Met Yollen kijk je naar al deze aspecten.

Hoe Yollen werkt 

In de online tool Yollen vul je in wat je ziet en maak je digitale notities. Je kijkt hoe de leraar de rollen invult in de verschillende leersituaties. Het gesprek na afloop levert natuurlijk het meeste op. Met Yollen spreek je een gemeenschappelijke taal en heb je alle informatie op één plek. Dit maakt goede feedback geven een stuk makkelijker dan met traditionele observaties. De overzichten en infographics in de tool zorgen er bovendien voor dat je eenvoudig de resultaten kunt vergelijken met eerdere observaties en met die van collega’s, teams of de hele school.  

Bekijk de video

Kijk ook bij

Blogs

over Yollen

Zo werkt Yollen, de tool voor digitale lesobservaties

Yollen is dé online tool voor digitale lesobservaties die collegiale feedback een stuk makkelijker, leuker én gestructureerder maakt. Niet alleen voor het lesbezoek zelf, maar ook voor het gesprek erna. In dit blog en de bijbehorende video leggen we kort uit hoe de tool in zijn werk gaat. Yollen is een webapplicatie wat inhoudt dat de tool via het internet en met een login altijd en overal beschikbaar is.

Verder lezen

Vier voordelen van Yollen, de online tool voor lesobservaties

Op vrijwel iedere school vinden lesbezoeken plaats, soms beoordelingsgericht en soms ontwikkelingsgericht. Welk doel het lesbezoek ook heeft, het gaat er in alle gevallen om dat de bezochte leraar een terugkoppeling ontvangt van wat hij heeft laten zien, om dat te verbinden aan wat hij wilde laten zien en wat hij mogelijk nog kan ontwikkelen. 

Verder lezen

Vier redenen om lessen digitaal te observeren

Op vrijwel iedere school vinden lesbezoeken plaats, wellicht ook bij u. Een goede zaak, want goede feedback van collega-docenten en teamleiders geeft leraren de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen en te groeien in hun vak. Ten opzichte van traditionele vragenlijsten biedt digitaal observeren, bijvoorbeeld met de online tool Yollen, een aantal belangrijk voordelen die we in dit blog zullen behandelen.

Verder lezen

Heb je een vraag of wil je advies?

Neem dan contact op met Bert of Geke

Direct contact opnemen? Bel of mail ons.

033 - 453 43 43 cps@cps.nl

Zoek in de website