Yollen
De online tool voor lesobservatie

De online tool voor lesobservatie
De lesobservatie-app Yollen is gebaseerd op de theorie van ‘De zes rollen van de leraar’. Dit model is ontstaan uit onderzoek bij succesvolle leraren. Onderzocht werd welk effectief gedrag zij vertonen in hun lessen. Bij iedere rol biedt het model concreet gedrag waarop je kunt trainen. Yollen is een ideaal observatiehulpmiddel hierbij.
Elke les en elke groep is anders. Als leraar neem je steeds beslissingen over hoe je lesgeeft: hoe activeer je de leerlingen, differentieer je en zo ja hoe dan? En hoe toets je? Ook bedenk je steeds hoe je een rol invult. Je denkt na over hoeveel sturing je zelf geeft en hoeveel je leerlingen laat bepalen. Stel jij de doelen en omgangsregels vast of laat je de leerlingen hierover nadenken? Werk je dus leraargestuurd, met gedeelde sturing of leerlinggestuurd? Met Yollen kijk je naar al deze aspecten.
In de online tool Yollen vul je in wat je ziet en maak je digitale notities. Je kijkt hoe de leraar de rollen invult in de verschillende leersituaties. Het gesprek na afloop levert natuurlijk het meeste op. Met Yollen spreek je een gemeenschappelijke taal en heb je alle informatie op één plek. Dit maakt goede feedback geven een stuk makkelijker dan met traditionele observaties. De overzichten en infographics in de tool zorgen er bovendien voor dat je eenvoudig de resultaten kunt vergelijken met eerdere observaties en met die van collega’s, teams of de hele school.
over Yollen
Yollen is dé online tool voor digitale lesobservaties die collegiale feedback een stuk makkelijker, leuker én gestructureerder maakt. Niet alleen voor het lesbezoek zelf, maar ook voor het gesprek erna. In dit blog en de bijbehorende video leggen we kort uit hoe de tool in zijn werk gaat. Yollen is een webapplicatie wat inhoudt dat de tool via het internet en met een login altijd en overal beschikbaar is.
Op vrijwel iedere school vinden lesbezoeken plaats, soms beoordelingsgericht en soms ontwikkelingsgericht. Welk doel het lesbezoek ook heeft, het gaat er in alle gevallen om dat de bezochte leraar een terugkoppeling ontvangt van wat hij heeft laten zien, om dat te verbinden aan wat hij wilde laten zien en wat hij mogelijk nog kan ontwikkelen.
Op vrijwel iedere school vinden lesbezoeken plaats, wellicht ook bij u. Een goede zaak, want goede feedback van collega-docenten en teamleiders geeft leraren de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen en te groeien in hun vak. Ten opzichte van traditionele vragenlijsten biedt digitaal observeren, bijvoorbeeld met de online tool Yollen, een aantal belangrijk voordelen die we in dit blog zullen behandelen.
Neem dan contact op met Bert of Geke