Zoeken in de website

De vijf rollen van de leraar

Effectief lesgeven is concreet gemaakt

Iedere leraar wil effectief zijn. Maar wat is nu eigenlijk een goede les en wat doet een effectieve leraar dan? En: hoe stuurt u daar in uw school op aan? 'De vijf rollen van de leraar' maken heel concreet wat effectief leraargedrag is. Dat geeft niet alleen houvast, maar ook een gemeenschappelijke taal om op alle lagen van de school het gesprek te kunnen voeren.

Effectief leraargedrag in 5 rollen

Uit onderzoek weten we dat effectieve leraren goed contact maken met hun leerlingen, een sterke persoonlijke presentatie hebben en hun vak verstaan. Hoe komt dit tot uiting in de klas? Als u goed kijkt naar het gedrag van leraren die ruim boven het gemiddelde scoren, dan ziet u dat hun gedrag te herleiden is naar vijf verschillende rollen: de gastheer, de presentator, de didacticus, de pedagoog en de afsluiter. Elke rol kent specifiek gedrag. Als leraren deze vijf rollen beheersen, krijgt de les een vaste structuur die veel rust geeft in de les en leerlingen in een leerstand brengt (en houdt). De rollen zijn universeel en bieden veel houvast omdat elke rol is beschreven in concreet gedrag. Op deze pagina staan de vijf rollen uitgebreid beschreven. 


"Ik sta er echt achter, want naar mijn idee raken de vijf rollen echt de lespraktijk."

- Marius Verweij, teamleider De Meerwaarde Barneveld


Een gemeenschappelijke taal

Het biedt u een gemeenschappelijke taal om op alle lagen het gesprek te kunnen voeren over de kwaliteit van lessen. De mate waarin een docent een rol beheerst biedt inzicht in de eigen vaardigheden en aanknopingspunten voor verdere ontwikkeling.

Wat kunt u met 'de 5 rollen'?

De vijf rollen zijn beslist geen blauwdruk maar een manier om systematisch te kijken naar het gedrag van leraren en zowel beginnende als ervaren docenten te stimuleren en handvatten te geven om gericht te groeien in hun vak.

In de praktijk wordt dit concept door scholen op verschillende manieren ingezet; als kijkkader voor de schoolleiding om de kwaliteit van de lessen te verhogen, bij collegiale intervisie, of bijvoorbeeld als instrument voor leraren om leerdoelen te bepalen en de eigen professionele groei zichtbaar te maken.

Een presentatie in 60-minuten  

We vertellen u graag meer over de vijf rollen, wat het uw
school kan opleveren, en wat er nodig is om er succesvol
mee te gaan werken. Veel inspiratie in 60-minuten.

Maak een afspraak

De vijf rollen in uw school

Scholen die met de vijf rollen van de leraar willen gaan werken doorlopen meestal een proces van 7 stappen. We hebben de stappen op deze pagina voor u op een rij gezet.

Populaire blogs

De 5 rollen van de leraar: wat is het en wat hebt u eraan?

Iedere leraar wil effectief zijn. Maar wat is een goede les en wat doet een goede leraar precies? De 5 rollen biedt daarvoor gemeenschappelijke taal.

Lees het blog

Hoe haal ik als startende leraar de kerst?

Gefeliciteerd met je nieuwe baan op de school van jouw dromen. Eindelijk ga je aan de slag met het mooiste vak dat er volgens mij bestaat: het vak van lesgeven. De eerste weken zitten er inmiddels op. Vol enthousiasme heb je je op het werk gestort. En het kan haast niet anders of je hebt inmiddels  ook de lastige kanten ontdekt.

Lees het blog 

(c) 2017 CPS Onderwijsontwikkeling en advies