Sluiten

Zoeken in de website

Zeven eigenschappen die leerlingen en studenten voorbereiden op het leven

Zeven eigenschappen die leerlingen en studenten voorbereiden op het leven

Gelukkig zijn de scholen op bepaalde dagen weer open. We zitten dus nog wel even vast aan het online lesgeven. Van docenten op mbo opleidingen waar ik de afgelopen periode ben geweest kreeg ik regelmatig vragen als: ‘Hoe zorg ik dat studenten aangekleed en op tijd bij de online les aanwezig zijn? Hoe zorg ik dat zij de aandacht erbij blijven houden, dat zij aanstaan? Hoe leer ik de student thuis zelf regie te nemen over hun eigen leren en leven?

Levensvaardigheden aanleren

De eisen die nu aan studenten worden gesteld vragen meer zelfregulerend leervermogen. Mede door het thuisonderwijs zijn studenten nog meer zelf verantwoordelijk voor de regie over hun leven en leren.

Hoe zorg je ervoor dat de student ook goed voorbereidt is op het leven in deze tijd? Om zelf proactief je leren, leven en loopbaan vorm te geven hebben jongeren levensvaardigheden nodig. Dat zijn eigenschappen of gewoonten die ervoor zorgen dat de student regie kan nemen, zelf de leiding durft te nemen over zijn leven. Onderzoek toont aan dat met de juiste vaardigheden de student beter in staat is om te leren. Het gaat niet alleen om eigenschappen, maar ook om overtuigingen, gedachten en paradigma’s die de gewoonten van de student beïnvloeden. 

Zeven eigenschappen die jou succesvol maken

Met de ‘Zeven eigenschappen (gewoonten) die jou succesvol maken’ leren studenten te ontdekken wat hun overtuigingen en gewoonten zijn. Studenten leren hun eigen mening over zichzelf en de wereld waarin zij leven uit te dragen. De 7 eigenschappen  geven hen praktische tools om persoonlijke ambities en talenten te ontwikkelen en met de uitdagingen van het leven om te kunnen gaan. Én stimuleren de ontwikkeling van regie en zelfmanagement. Studenten leren reactief gedrag om te zetten in proactief gedrag, verantwoordelijkheid te nemen voor eigen gedrag, doelgericht te leven en dat effectief te organiseren. De 7 eigenschappen zorgen voor persoonlijk leiderschap en effectief samenwerken en communiceren vanuit win-win.  Lees hier meer over de 7 Gewoonten.

Werkboeken voor studenten

werkboek 7 eigenschappe vo en mbo.pngSpeciaal voor studenten zijn er nu nieuwe werkboeken waarmee ze de zeven eigenschappen kunnen aanleren met behulp van effectiviteitsprincipes, paradigma’s en praktische tools. Deze werkboeken maken deel uit van CPS trainingen over de 7 gewoonten.

In het eerste hoofdstuk ontdekken studenten effectiviteitsprincipes. Een groot deel van de dingen die studenten doen bestaan uit gewoonten waar zij zich niet altijd bewust van zijn. Het hebben van effectieve gewoonten in hun leven is belangrijk. Maar hoe pas je en hoe leer je jezelf nieuwe gewoonten aan? Bekijk hier een voorbeeld van de werkbladen. In de volgende hoofdstukken worden vervolgens de zeven eigenschappen, gewoonten per hoofdstuk aangeleerd. In alle hoofdstukken leren studenten reflecteren op zichzelf en zichzelf ook te beoordelen wat hun sterke en verbeterpunten zijn. 

Plaats een reactie

Over de auteur

Ariena Verbaan 2022.jpg

Ariena Verbaan

Ariena is adviseur bij CPS en ondersteunt scholen op het gebied van leren (de leercoach; ontwerpen van flexibele leeromgevingen) en leiderschap (persoonlijke leiderschap met de 7 gewoonten).

Bekijk profiel

De CPS Nieuwsbrief: Gratis inspiratie, kennis en updates

Ontvang 1x in de zes weken de nieuwste blogs met tips en waardevolle kennis, nieuwtjes, artikelen, ebooks en inzichten automatisch in uw mailbox.

Meld mij aan