Spring naar mobiele navigatie

De Leercoach (vo)

De Leercoach

in het voortgezet onderwijs

De toekomst verandert snel en het is onbekend wat deze precies van je leerlingen zal vragen. Aanpassingsvermogen en een proactieve houding zijn daarom belangrijker dan ooit. Een leven lang leren is het motto. En de leercoach is de aangewezen persoon om leerlingen op dit alles voor te bereiden. De leercoach helpt leerlingen eigenaar te worden van hun leerproces. Ze zelf doelen te laten stellen en ze te laten bedenken hoe ze die kunnen bereiken.
Neem contact op
Coaching leerlingen.jpg

Structuur 

Om zelf te kunnen leren is structuur nodig: een goed programma, duidelijke opdrachten en flexibiliteit daarin. Leerlingen krijgen niet meteen alle verantwoordelijkheid, maar leren door steeds meer stappen zelf te mogen zetten. Afnemende sturing en meer autonomie is alleen mogelijk door een duidelijke structuur en goede begeleiding van de leercoach.

Zichtbaar leren 

Door doelen te stellen wordt zichtbaar wat een leerling leert. Eerst zal de leraar of leercoach de doelen stellen. Het ideaal is dat de leerling zelf zijn leerdoelen kiest, het proces ernaartoe monitort en zelf reflecteert. De leercoach helpt om richting dit ideaal te komen.

Zelfregulerende leerstrategieën  

Hoe leer je leerlingen leren? Hoe zorg je dat ze zelf doelen stellen? Ze zelf hun aanpak gaan bepalen en in actie komen? Er zijn talloze strategieën die je daarvoor als leercoach kunt gebruiken. De onderwijsadviseurs van CPS leren je graag de meest effectieve. Heb je die strategieën eenmaal onder de knie, dan gaat er direct een belletje bij je rinkelen als een leerling bijvoorbeeld zegt:   

  • ik kan dit niet 
  • ik heb hier geen zin in
  • ik doe het altijd zo   

Je weet dan hoe je daarop kunt reageren en hoe je ervoor zorgt dat de leerling gaat nadenken en op een ander pad komt. 

Kijk ook bij

Trainingen

Deze trainingen kunnen ook op school worden uitgevoerd.

Blogs

over de Leercoach

Het geheim van vakdidactisch coachen: leer leerlingen succesvol leren

Leraren vragen ons vaak: ‘Hoe kan ik mijn leerlingen/studenten motiveren?’ Of: ‘Hoe stimuleer ik bij hen een proactieve leerhouding?’ In dit blog lichten we toe hoe je door vakdidactisch te coachen jongeren bij de les houdt én hen beter laat leren.

Verder lezen

Pedagogisch coachen: Hoe leer ik leerlingen vanuit zelfeffectiviteit leren?

In dit blog gaan we dieper in op de leerling die denkt dat hij/zij de (leer)activiteit niet aankan. ‘Ík durf dit niet, want ik kan het toch niet. Dus doe ik maar niks en stel het uit’. Hoe kan je deze leerlingen zo coachen dat ze deze leertaak wel op zich nemen?  

Verder lezen

Eigenaarschap bij leerlingen? Het ABC van een effectieve leercoach

Zelfregulatie en eigenaarschap: soms lijkt het wel alsof we het over niets anders meer hebben in het onderwijs. En zo gek is dat ook niet, want leren is natuurlijk méér dan kennis tot je nemen. Om goed voorbereid te zijn op hun toekomst is het essentieel dat leerlingen zélf grip hebben op de manier waarop zij leren. Ofwel, dat ze de eigenaar zijn van hun eigen ontwikkeling.  

Verder lezen

Heb je een vraag of wil je advies?

Neem dan contact op met Ariena of Susan

Direct contact opnemen? Bel of mail ons.

033 - 453 43 43 cps@cps.nl

Zoek in de website