Spring naar mobiele navigatie

De Leercoach (mbo)

De Leercoach

in het middelbaar beroepsonderwijs

De toekomst verandert snel en het is onbekend wat deze precies van je studenten zal vragen. Aanpassingsvermogen en een proactieve houding zijn daarom belangrijker dan ooit. Een leven lang leren is het motto. En de leercoach is de aangewezen persoon om studenten op dit alles voor te bereiden. De leercoach helpt ze eigenaar te worden van hun leerproces. Ze zelf doelen te laten stellen en ze te laten bedenken hoe ze die kunnen bereiken.
Neem contact op

Structuur 

Om zelf te kunnen leren is structuur nodig: een goed programma, duidelijke opdrachten en flexibiliteit daarinStudenten krijgen niet meteen alle verantwoordelijkheid, maar leren door steeds meer stappen zelf te mogen zetten. Afnemende sturing en meer autonomie is alleen mogelijk door een duidelijke structuur en goede begeleiding van de leercoach. 

Zichtbaar leren 

Door doelen te stellen wordt zichtbaar wat een student leert. Eerst zal de docent of leercoach de doelen stellen. Het ideaal is dat de student zelf zijn leerdoelen kiest, het proces ernaartoe monitort en zelf reflecteert. De leercoach helpt om richting dit ideaal te komen.

Zelfregulerende leerstrategieën  

Hoe leer je studenten leren? Hoe zorg je dat ze zelf doelen stellen? Ze zelf hun aanpak gaan bepalen en in actie komen? Er zijn talloze strategieën die je daarvoor als leercoach kunt gebruiken. De onderwijsadviseurs van CPS leren je graag de meest effectieve. Heb je die strategieën eenmaal onder de knie, dan gaat er direct een belletje bij je rinkelen als een student bijvoorbeeld zegt:  

  • ik kan dit niet 
  • ik heb hier geen zin in
  • ik doe het altijd zo  

Je weet dan hoe je daarop kunt reageren en hoe je ervoor zorgt dat de student gaat nadenken en op een ander pad komt. 

Trainingen

over de Leercoach

Blogs

over de Leercoach

Eigenaarschap bij leerlingen? Het ABC van een effectieve leercoach

Blog zes rollen leercoach en eigenaarschap.jpg

Zelfregulatie en eigenaarschap: soms lijkt het wel alsof we het over niets anders meer hebben in het onderwijs. En zo gek is dat ook niet, want leren is natuurlijk méér dan kennis tot je nemen. Om goed voorbereid te zijn op hun toekomst is het essentieel dat leerlingen zélf grip hebben op de manier waarop zij leren. Ofwel, dat ze de eigenaar zijn van hun eigen ontwikkeling.
Verder lezen

Het CPS boek

over de leercoach

DeZesdeRol_cover2020.jpgMeer informatie en bestellen

   

    

  

   

  

Heb je een vraag of wil je advies?

Neem dan contact op met Ariena of Susan

Direct contact opnemen? Bel of mail ons.

033 - 453 43 43 secretariaat@cps.nl

Zoek in de website