Spring naar mobiele navigatie

Over Examentraining voor docenten (alleen bij jou op school)

Examentraining voor docenten (alleen bij jou op school)

Incompany

Leerlingen begrijpen de vraag vaak niet goed

De examens van alle vakken worden steeds taliger. Leerlingen maken steeds vaker fouten, omdat ze de vraag niet goed lezen, terwijl ze de stof op zich wel begrijpen. Ook kennen ze regelmatig niet alle woorden die voorkomen in de examens. Hoe zorg je ervoor dat de leerlingen de examenvragen beter begrijpen en correcte antwoorden formuleren? Welke werkvormen kun je hiervoor inzetten? 

Examentaal leren

De invloed van taal is groot bij elk examenvak. De examens van bijvoorbeeld de bèta- en gammavakken zijn de laatste jaren ook steeds taliger geworden. Leerlingen moeten lange stukken tekst lezen en missen vaak de strategieën en woordkennis die daarvoor van belang zijn. Zij hebben daardoor moeite met het analyseren van de vraag en het goed formuleren van het antwoord.

Leerlingen goed voorbereiden op het examen

In deze training verken je de taalproblemen die spelen bij de examens van allerlei vakken. Je ontdekt welke woordenschat en leesstrategieën essentieel zijn voor het goed begrijpen van examenvragen. Je krijgt twee praktische hulpmiddelen hierbij: de vraag-antwoordstructuur en de tweekleurencorrectie. Tot slot bespreken we hoe en wanneer je de examentraining met de leerlingen het beste vormgeeft en op welke manier je de resultaten daarvan kunt monitoren. 

Wat leer je?

  • inzicht in de talige problemen van de examens voor jouw vak
  • kennis over de benodigde examenwoordenschat en leesstrategieën
  • concrete hulpmiddelen om leerlingen beter voor te bereid op de examens

Voor wie?

Deze training bij jou op school is interessant voor alle vakdocenten in het vmbo en havo/vwo die met een centraal eindexamen te maken hebben, van gammavakken tot en met kunstvakken.

Voor docenten moderne vreemde talen, Nederlands, mens- en maatschappijvakken en exacte vakken bieden we ook reguliere examentrainingen per vak waar je je op kunt inschrijven. Kijk voor de linkjes naar deze trainingen onderaan onder Meer weten?.

Praktische informatie

Neem je lesmethode uit het examenjaar mee naar de training.

Wat vonden anderen van deze training?

  • 'Leerlingen krijgen beter inzicht in de vragen, formuleren completere antwoorden en scoren hogere eindexamenresultaten. Bovendien maken ze hun examens rustiger.'
  • 'De praktische opdrachten zetten je goed aan het denken en je ervaart zelf ook deels wat een leerling kennelijk ervaart.'
  • 'De training was een perfecte aanvulling voor heel veel collega’s. Er zijn veel oefeningen en werkvormen toegepast in de examenvoorbereidingen.'
  • 'De training is erg nuttig geweest en ik heb het geleerde gedeeld met collega’s.'
  • 'Het helpt leerlingen wel degelijk om beter gestructureerd te antwoorden en daarmee beter te scoren.'

Meer weten?

Diverse examentrainingen voor docenten
Examentraining voor docenten mens- en maatschappijvakken
Examentraining voor docenten exacte vakken
Examentraining voor docenten Nederlands vmbo
Examentraining voor docenten Nederlands havo/vwo
Examentraining voor docenten moderne vreemde talen

ZYX

Zoek in de website