Differentiëren

Maar toch vindt differentiëren te weinig plaats in de lessen in het voortgezet onderwijs, zo constateert ook de Inspectie van het Onderwijs in de recent verschenen Monitor Leskwaliteit.
De ene leerling vindt het fijn om samen met de docent de theorie door te lezen. De andere maakt liever zelfstandig een mindmap of gaat vast aan zijn huiswerk op een stilteplek. Leerlingen zijn gemotiveerder als ze op hun eigen niveau en manier kunnen leren. Ze leren daardoor meer en bovendien verbetert de sfeer in de klas.
Differentiëren in de klas kun je op veel manieren, met veel werkvormen en op meerdere vlakken zoals:
De onderwijsadviseurs van CPS hebben veel ervaring met differentiëren en delen deze graag. Dat kan met trainingen bij CPS in Amersfoort of op locatie. Bij die laatste kunnen onze adviseurs ook meekijken in de klas. Maar we bieden scholen ook coaching en begeleiding. Vragen waar we dan bijvoorbeeld naar kijken zijn: wat verwacht je van je team? Welke doelen zijn haalbaar en voor wie? Hoe creëer je een setting waarin docenten leren van elkaar?
Deze trainingen kunnen ook op school worden uitgevoerd.
Differentiëren is te leren! - Omgaan met verschillen in het vo en mbo
Auteurs: Meike Berben en Mirjam van Teeseling
Verschenen: 2022 | voor vo en mbo
Differentiëren is te leren! maakt duidelijk dat differentiëren in het voortgezet en het middelbaar beroepsonderwijs – hoe ingewikkeld soms ook – écht mogelijk is. Als je de kunst van het differentiëren eenmaal verstaat, draag je bij aan betere leeropbrengsten en vergroot je de kansen van al je leerlingen.
Twee gratis e-books over differentiëren in het vo en mbo
Over differentiëren
Sommige leerlingen hebben veel en uitgebreide instructie nodig. Andere gaan het liefst direct zelf aan de slag. Hoe zorg je voor een effectieve combinatie van docent- en leerlingsturing in de les? Hoe geef je een les vanuit didactisch oogpunt goed vorm? In dit kader hoor je regelmatig over instructiemethoden als EDI, ADI en IGDI. Wat zijn dat voor methoden en wanneer zet je welke in?
Vrijwel dagelijks begeleiden wij docenten en scholen bij het implementeren van differentiëren in de lessen. Wij merken dat er soms onduidelijkheid bestaat over wat differentiëren wél en niet inhoudt. Daarom gaan we in dit blog in op een aantal ‘misconcepties’ over differentiëren.
Aansluiten bij de capaciteiten van leerlingen. Dat klinkt logisch. Geen leraar is er tegen. Toch vindt het te weinig plaats in de lessen. Veel docenten in het vo en mbo vinden het lastig om differentiëren in de lessen vorm te geven. Een goede reden om mijn 10 favoriete tips in dit blog met je te delen.
Neem dan contact op met een van onze adviseurs.