Sluiten

Zoeken in de website

Zo werkt Yollen, de tool voor digitale lesobservaties

Zo werkt Yollen, de tool voor digitale lesobservaties

Yollen is dé online tool voor digitale lesobservaties die collegiale feedback een stuk makkelijker, leuker én gestructureerder maakt. Niet alleen voor het lesbezoek zelf, maar ook voor het gesprek erna. In dit blog en de bijbehorende video leggen we kort uit hoe de tool in zijn werk gaat. Yollen is een webapplicatie wat inhoudt dat de tool via het internet en met een login altijd en overal beschikbaar is.

Observeren

Observeren kan door collega-docenten, leerlingen, coaches of teamleaders. Nadat is ingelogd, geeft de tool een overzicht van eerder gedane observaties. Je ziet welke wel en welke niet zijn afgerond en hebt de keuze openstaande observaties af te maken of een nieuwe te starten. Dat starten kan direct, maar hoeft niet. Je kan namelijk ook een observatie inplannen.

Begin je aan een observatie dan krijg je per rol een overzicht van de indicatoren. Per rol kun je aangeven wat je observeert. Bij de rol van Didacticus staat bijvoorbeeld “Laat leerlingen reflecteren op behaalde prestaties.” Zie je een leraar dat gedrag vertonen, dan klik je op die indicator. Desgewenst kun je bij iedere indicator apart een opmerking plaatsen.

In deze video laat een van de ontwikkelaars, Michel Gjaltema, zien hoe dit werkt.

Rapportages

Een van de grote voordelen van digitaal observeren is dat de rapportages direct beschikbaar zijn. Yollen geeft een lijst van alle beschikbare rapportages. Per observatie zie je voor wie deze zichtbaar is en hoe uitgebreid de observatie is geweest.

Is een observatie voor jou inzichtelijk, dan zie je op detailniveau een lijst van alle indicatoren en in een figuur per rol de totaalscore. Deze figuur maakt in één keer duidelijk op welke rollen goed is gescoord en waar ruimte is voor groei.

Observaties vergelijken

Yollen biedt de mogelijkheid om de scores per leraar te bekijken. Je kan ook de scores op de zes rollen van verschillende leraren vergelijken. Hetzelfde is mogelijk met teams.

Meer informatie?

VO: Neem contact op met  Bert Moonen, b.moonen@cps.nl / 06 19 622 823
MBO: Neem contact op met Geke van Dijk, g.vandijk@cps.nl / 06 21 270 703.

Reacties

  1. T.lubbers T.lubbers - 15 januari 2019

    Namens het coach team hierbij het verzoek om een bijeenkomst met ons te plannen. Bedoeling is met je de tool nogmaals de revue laten passeren en vervolgens kijken hoe een pilot voor onze school vorm te geven zou zijn. Wil je hierover contact met mij opnemen. De voorlichting in Zwolle heeft ons enthousiast gemaakt.
    Mvg T.lubbers. 0620238495.

Plaats een reactie

Over de auteur

Bert Moonen 2023.jpg

Bert Moonen

Bert is adviseur bij CPS en expert op het gebied van de 6 rollen van de leraar, activerende didactiek, differentiëren, formatief handelen, motiveren en ICT in de les.

Bekijk profiel

De CPS Nieuwsbrief: Gratis inspiratie, kennis en updates

Ontvang 1x in de zes weken de nieuwste blogs met tips en waardevolle kennis, nieuwtjes, artikelen, ebooks en inzichten automatisch in uw mailbox.

Meld mij aan