Sluiten

Zoeken in de website

Persoonlijke groei met de 7 gewoonten

Persoonlijke groei met de 7 gewoonten

Mijn ervaringen als leerkracht met de Leader in Me.

Vertel, je zit al 40 jaar in het basisonderwijs wat is je het meest bijgebleven? Deze vraag werd me gesteld. Na enig nadenken kwam ik op het volgende. Gedurende deze 40 jaren zijn er veel onderwijsontwikkelingen geweest waardoor ik me steeds verder heb kunnen bekwamen, prachtig uiteraard maar mijn mooiste ontwikkeling is één van mijn recentste ontwikkelingen.

foto 1 EdithOngeveer 5 jaar geleden zijn we als team gestart met The leader in me. Het was enorm prettig om te weten dat ieder van ons team achter het gedachtengoed van Stephen Covey stond. Tijdens dit proces sta je zelf ook stil bij alle 7 gewoonten. Je reflecteert op jezelf en je eigen ervaringen. Gedurende dit proces werd ik me steeds bewuster van mijn eigen keuzes in allerlei situaties. En zoals de trainer toen zei: “Je hebt altijd een keuze, je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk.” Dit liet me niet meer los. 

Anders leren kijken

Soms heb je weleens iemand in je omgeving die weerstand bij je oproept. Nu dat had ik dus. Ik had de neiging om me daarover op te winden en de slachtofferrol aan te nemen. Maar door de training ben ik anders gaan kijken naar mensen, mijn mindset veranderde. Ik ben me bewust geworden dat ik mensen niet kan veranderen en niet hoef te veranderen net als zij mij niet hoeven te veranderen. Ik heb nog meer geleerd het positieve van een ander te zien, niet te oordelen en de ander te accepteren en dat ikzelf ook goed genoeg ben met mijn eigen kwaliteiten. 

Persoonlijke groei en ontwikkeling

Vanaf het moment dat ik me bewust was dat ik deze persoon niet kon en hoefde te veranderen en zelf de keuze had hoe te reageren werd de verandering eigenlijk vanzelf ingezet. Ik merkte dat het contact beter werd doordat ik mijn eigen keuzes ging maken en ik kreeg steeds meer begrip voor die ander. Ik werd me zelf heel erg bewust van deze verandering, het gaf me meer zelfvertrouwen. Mijn persoonlijke groei vind ik dus de meest waardevolle ontwikkeling die ik de afgelopen periode heb meegemaakt.

Groeien als leerkracht is prachtig maar groeien als mens vind ik zeker zo waardevol, dit gun ik ieder mens. Ik heb zelf ervaren dat wanneer je je eigen verantwoordelijkheid neemt, je kunt ontwikkelen en groeien als mens.

Leerlingen bewust maken

Nu heb ik het voorrecht om met jonge kinderen te werken en hen mee te nemen in het proces van The leader in me. Ik wil hen ook bewust maken van hun eigen keuzes en wat het teweeg brengt bij jezelf maar ook bij de ander. Ik wil hen helpen hun eigen mogelijkheden en talenten te ontdekken en hen zo een klein stukje op weg te helpen in hun leven. Ik gun eenieder een gelukkig leven, geluk begint uiteindelijk bij jezelf.

Plaats een reactie

Over de auteur

foto 2 Edith.jpeg

Edith Winkels

Edith Winkels is leerkracht bij basisschool Bernardus in Saasveld.

De CPS Nieuwsbrief: Gratis inspiratie, kennis en updates

Ontvang 1x in de zes weken de nieuwste blogs met tips en waardevolle kennis, nieuwtjes, artikelen, ebooks en inzichten automatisch in uw mailbox.

Meld mij aan