Sluiten

Zoeken in de website

Hoe vinden jongeren hun stem ?

Hoe vinden jongeren hun stem ?

Jongeren voorbereiden op werken en leven

In deze tijd zoeken docenten, mentoren en studieloopbaan- begeleiders naar allerlei manieren om contact te maken en verbinding te houden met hun studenten. De vragen die wij krijgen gaan vooral over hoe ik zorg dat mijn studenten erbij zijn en er bij blijven? Oftewel, hoe leer ik ze dat zij hun stem kunnen laten horen?

Jongeren vormen de toekomst. Onderwijs is meer dan het aanleren van vakkennis. We bereiden jongeren in het onderwijs ook voor op arbeidsmarkt en samenleving.Tot burgers die volwaardig deelnemen aan de maatschappij. Tot jongvolwassenen die proactief en met geloof in eigen kunnen een positieve, zinvolle bijdrage kunnen leveren aan de samenleving van nu en morgen.

Jongeren leren te participeren door burgerschapsvorming

Burgerschapsvoming is een proces waarbij je studenten voldoende bagage mee geeft om een goede start te maken op de arbeidsmarkt om vervolgens succesvol verder te bouwen aan een loopbaan (career readiness).

Maar hoe geef je dat vorm? Hoe leren we jongeren hun stem te laten horen? Hoe leren we ze democratische vaardigheden, zowel binnen als buiten de school? Hoe laten we jongeren ervaren dat ze invloed hebben en dat ze over mogelijkheden beschikken om iets aan de wereld om hen heen te veranderen?

Zoals we bijvoorbeeld zagen voor de coronapandemie dat scholieren en studenten over de hele wereld vanuit hun ideeën, gedrevenheid en massamobilisatie een snelle impuls gaven aan de klimaatbeweging. Dit door jongeren geleide klimaatactivisme laat zien hoe jongeren vanuit hun persoonlijk leiderschap hun stem hebben laten horen. 

Het bieden van zinvolle en passende manieren voor jongeren om hun mening te uiten en besluitvorming te beïnvloeden is essentieel voor de toekomst van ons politieke systeem. Én helpt jongeren om te groeien tot actieve en betrokken burgers (een mooie win win).

Praktisch werkboeken  

Vind jouw stem.pngEr zijn werkboeken die docenten helpen bij het aanleren van deze vaardigheden aan jongeren (careerskills).

De vaardigheden zijn gericht om het leven en werken in de maatschappij te optimaliseren, jongeren te laten ervaren hoe je een positief verschil kan maken in de wereld om je heen en hoe je verantwoordelijkheid neemt voor jezelf op een manier die bij je past.

Het werkboek ‘Vind jouw STEM’’ gaat over hoe jongeren hun stem vinden in de maatschappij van nu en morgen; passend bij hun talenten, passies, behoeften in de wereld en geweten.   

Bekijk de voorbeeldlessen

Deze werkboeken maken deel uit van de CPS training 7 habits voor loopbaanbegeleiders  en zijn niet los van deze training te bestellen.

Plaats een reactie

Over de auteur

Ariena Verbaan 2022.jpg

Ariena Verbaan

Ariena is adviseur bij CPS en ondersteunt scholen op het gebied van leren (de leercoach; ontwerpen van flexibele leeromgevingen) en leiderschap (persoonlijke leiderschap met de 7 gewoonten).

Bekijk profiel

De CPS Nieuwsbrief: Gratis inspiratie, kennis en updates

Ontvang 1x in de zes weken de nieuwste blogs met tips en waardevolle kennis, nieuwtjes, artikelen, ebooks en inzichten automatisch in uw mailbox.

Meld mij aan