Spring naar mobiele navigatie

Examenresultaten omhoog!

Examenresultaten omhoog

De examens van alle vakken worden steeds taliger. Ook bij vakken als biologie en scheikunde krijgen leerlingen tegenwoordig een tekstboekje. Om de vragen te kunnen beantwoorden, moeten leerlingen eerst de tekst goed begrijpen. Jongeren hebben tegenwoordig echter veel moeite met het begrijpen van wat langere en complexere teksten. En ook het goed formuleren van antwoorden vinden veel leerlingen een uitdaging. Voor goede examenresultaten is het dus nodig om hier aandacht aan te besteden.
Neem contact op
Examens.jpg

Bewustzijn vergroten 

Docenten zijn zich niet altijd bewust van de ontoereikende taalvaardigheid van hun leerlingen. Dat veel leerlingen het vak op zich misschien wel beheersen, maar dit op een examen niet kunnen laten zien, omdat ze de tekst en vraagstelling onvoldoende begrijpen. CPS biedt speciale examentrainingen om docenten te leren extra aandacht te besteden aan specifieke examentaal. Daarmee kunnen zij hun leerlingen trainen om examenopgaven goed te lezen en een goed antwoord te formuleren. 

Strategieën aanleren 

Tijdens de examentrainingen van CPS leer je onder meer verschillende strategieën toe te laten passen op examenvragen. Bijvoorbeeld: wat is de tekstopbouw? Welke signaalwoorden zie je? Staan er instructiewerkwoorden zoals motiveervergelijk en verklaar? Je leert leerlingen wat ze daar vervolgens mee kunnen doen bij het lezen en beantwoorden van de examenopgaven

Actief en motiverend 

De ervaren onderwijsadviseurs van CPS leren je op een actieve, leuke en praktische manier je leerlingen te helpen bij hun examens. Daarbij gebruik je ook veel digitale tools zoals Mentimeter.

Kijk ook bij

Examentrainingen Nederlands

Deze trainingen kunnen ook op school worden uitgevoerd.

Examentrainingen MVT

Deze trainingen kunnen ook op school worden uitgevoerd.

Examentrainingen exacte vakken

Deze trainingen kunnen ook op school worden uitgevoerd.

Examentrainingen mens- en maatschappijvakken

Deze trainingen kunnen ook op school worden uitgevoerd.

Blogs

over examinering

4 tips waarmee jouw leerlingen niet meer onnodig punten laten liggen op het examen

Met een rode pen (of potlood) in de aanslag zit je achter je bureau. Klaar om de centrale examens na te kijken. Je begint optimistisch, maar na een paar vragen leg je je pen (of het potlood) weer neer. Verbaasd vraag je jezelf af: We hadden dit toch zo vaak geoefend? Hoe kan het dan dat ze deze antwoorden geven? Hier laten ze onnodig punten liggen! Hoe zorg ik ervoor dat mijn leerlingen volgend jaar wél de vragen goed begrijpen?

Verder lezen

Examenvoorbereiding? Zo voorkom je dat je leerlingen struikelen over taal

Examens zijn vaak behoorlijk talig. Niet alleen bij Nederlands en de moderne vreemde talen, maar óók bij de exacte vakken en de mens- en maatschappijvakken. Leerlingen lopen onnodig punten mis omdat ze onvoldoende taalvaardig zijn of onvoldoende toetskennis hebben. Het goede nieuws: als vakdocent heb je hier veel meer invloed op dan je misschien denkt. Als je in de examenvoorbereiding aandacht besteedt aan taal, levert dit direct winst op.

Verder lezen

Vier tips om je mondelinge examens tóch door te laten gaan

De meeste scholen hebben ondertussen een paar dagen ervaring met online of op afstand lesgeven. De komende weken zullen daarnaast in dienst staan van het afronden van de schoolexamens. Veel moderne vreemde talen sluiten in deze periode het schoolexamen af met een onderlinge toets. Online mondelinge toetsen afnemen kan lastig zijn. Hier vier mogelijke problemen met oplossingen. 

Verder lezen

Heb je een vraag of wil je advies?

Neem dan contact op met Els

Direct contact opnemen? Bel of mail ons.

033 - 453 43 43 cps@cps.nl

Zoek in de website