Spring naar mobiele navigatie

Lesson Study

Lesson Study

in het basis- en voortgezet onderwijs

Je wilt je lessen nog beter maken. Je leerlingen meer motiveren en ze zo veel mogelijk laten leren. Uit onderzoek naar 643 professionaliseringsmethodieken van het onderwijs komt Lesson Study als een van de twee meest effectieve methodes uit de bus. Het wordt al jaren toegepast in de VS en Japan en wint ook in Nederland snel aan populariteit. Het is een vorm van teamleren waarbij je het geleerde direct praktisch toepast. Je leert er snel door en het levert veel werkplezier.
Neem contact op
Thema Lesson Study.jpg

Samen ontwerpen en observeren 

Bij Lesson Study ontwerp je samen met collega’s een goed doordachte les, geeft een van jullie de les en observeren de anderen: live en/of via video-opname. De observators kijken vooral naar hoe leerlingen reageren op de lesinhoud en de gekozen werkvormen. Werd hun nieuwsgierigheid erdoor geprikkeld? Waren ze betrokken? Wat en hoe leerden ze? Hoe kunnen we het nog beter doen? Het team bespreekt na afloop de les en past deze aan.

Voordelen Lesson Study 

Met Lesson Study werken leraren samen aan betere lessen en tegelijkertijd aan de eigen professionalisering. Je leert beter kijken naar leerlingen en naar wat zij nodig hebben. In een Lesson Study team zitten bij voorkeur leraren met verschillende expertises; wat je leert voor het ene vak, is ook te gebruiken bij het andere. Deze methode helpt je te kiezen uit de overdaad aan leerstof en bewuster om te gaan met leermethodes: wat wil ik ze leren? Welke werkvorm past hier? Wat kan ik uit de methode halen en wat ontwikkel ik zelf?

Voor elke school? 

Lesson Study is geschikt voor zowel startende als ervaren leerkrachten. Iedereen kan van elkaar leren. Voorwaarde is dat je open staat voor nieuwe ideeën en tips van je collega's. Daarvoor heb je een veilige omgeving nodig waarin collega’s elkaar op een goede manier feedback geven. Soms is daar éérst aandacht voor nodig.  

Begeleiding bij Lesson Study 

CPS kan je helpen bij het opzetten, organiseren en uitvoeren van Lesson Study. We stellen in overleg een regiegroep samen, organiseren een inspirerende kick-off, ondersteunen inhoudelijk het ontwerp van een aantal lessen, observeren mee als inhoudelijk expert en zijn gespreksleider bij de nabespreking. Na afloop krijgen alle deelnemers een certificaat. De begeleiding biedt voldoende handvatten om vervolgens een eigen Lesson Study op te zetten. 

Boek

over lesson study

Omslag Lesson Study_2018_web_b.jpg

Blogs

over Lesson Study

Lesson Study: veel meer dan het ontwikkelen van ‘de perfecte les’

Er komen vandaag meerdere mensen kijken in je les, dus wat doe je?

  • Je hoopt dat je voorbereiding op de les zo goed mogelijk is, daar zal het niet aan liggen.
  • Je weet dat je het een en ander gaat uitproberen in de les en je bent benieuwd hoe dit uitpakt.
  • Je zorgt dat je extra vroeg op school bent en je checkt dubbel of je alle materialen hebt.
  • Je weet precies wat de stappen van de les zijn en je bent tot in de puntjes voorbereid. Kom maar op!
Verder lezen

Lesson Study: waarom leraren enthousiast zijn over deze vorm van teamleren

Lesson Study als professionaliseringmethodiek wint aan populariteit. Waarschijnlijk vooral omdat het veel elementen bevat die motiverend zijn. Het spreekt leraren aan omdat ze het samen doen, hun eigen vragen centraal staan en ze het geleerde meteen toe kunnen passen. Wat is Lesson Study eigenlijk en hoe ziet zo’n leercyclus er uit? In dit blog leest u er meer over.

Verder lezen

Onderwijsontwikkeling en teamversterking in één

De teamleden van de jonge Christelijke Basisschool AquaMarijn in Groningen zijn ambitieus. Ze wilden zichzelf en hun school verder ontwikkelen. Niet via een training, maar intensiever en meer passend bij hun speerpunt: lerende cultuur. Sommige teamleden waren al bekend met Lesson Study: een methode waarbij je samen met collega’s een goed doordachte les ontwerpt, een collega de les geeft en de anderen observeren. Omdat het team Lesson Study professioneel in wilden zetten, schakelden ze begin vorig schooljaar CPS in voor de begeleiding.

Lees verder

Heb je een vraag of wil je advies?

Neem dan contact met Lotte

Direct contact opnemen? Bel of mail ons.

033 - 453 43 43 cps@cps.nl

Zoek in de website