Spring naar mobiele navigatie

Ouderbetrokkenheid in het vo

Ouderbetrokkenheid

in het voortgezet onderwijs

Uit onderzoek blijkt dat leerlingen zich beter ontwikkelen als school, ouders en leerling goed samenwerken. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Je wilt voorkomen dat je alleen contact hebt met ouders, als het niet goed gaat met hun kind of als ouders niet tevreden zijn over school. Want in die situatie loop je het risico dat ouders en school tegenover elkaar komen te staan. Terwijl je juist graag met ze samen wilt werken in het belang van het kind.
Neem contact op
Ouderbetrokkenheid vo thema.jpg

Betrokkenheid door meedenken 

Alle ouders zijn betrokken bij hun kind en willen het beste voor hem of haar. Ouders laten meedenken over wat hun kind nodig heeft, geeft de school ideeën voor de begeleidingBovendien voelen ouders zich hierdoor meer betrokken bij school dan wanneer ze vooral te horen krijgen wat van ze verwacht wordt.

Ouders ondersteunen 

Ouders willen over het algemeen graag helpen. Maar ze weten niet altijd hoe. Daarom is het belangrijk om ze hulp te bieden bij de begeleiding van hun kind. Heeft een kind moeite met de motivatie of met een bepaald vak? Leg uit welke vragen wel en niet helpen. Bied concrete tips en extra opdrachten, ook voor ouders die een vak zelf niet goed beheersen. Op die manier wordt de begeleiding voor zowel ouders als kind, makkelijker, leuker en effectiever.

Efficiënte gesprekken 

Gerichte startgesprekken met ouders leveren meer op dan ongeleide kennismakingsgesprekken. Door goede afstemming kun je bepalen met welke ouders vaker en met welke ouders minder contact nodig is. En op welke wijze iedereen dat contact het prettigst vindt. Dat levert op de lange termijn goede resultaten en tijdwinst op.

Wat kan CPS betekenen? 

CPS biedt scholen allerlei handvatten om een goede samenwerking met ouders tot stand te brengen. Dat kunnen trainingen op het gebied van bijvoorbeeld gespreksvoering en startgesprekken zijn, maar ook schoolbrede trajecten en begeleiding naar het keurmerk ouderbetrokkenheid 3.0®.  

E-book

over ouderbetrokkenheid in het vo

Hoe krijgen we ouders op school? Hoe activeren we ouders om hun kind te ondersteunen?
 

E-book ouderbetrokkenheid vo -versie 2019.png

Lees meer over Ouderbetrokkenheid 3.0 en hoe dit:

  • teruggrijpt op de bedoeling van ouderbetrokkenheid
    - ons helpt nadenken over de nut en noodzaak van de dingen die we doen
    - concreet is uitgewerkt in 4 basisvormen.

    Voorwoord Berthold Gunster: bekend van Omdenken.
  •     
Vul s.v.p. je gegevens in daarna kan je het e-book downloaden

In de academie

Heb je een vraag? Stel 'm aan Lotte

Direct contact opnemen? Bel of mail ons.

033 - 453 43 43 cps@cps.nl

Zoek in de website