Spring naar mobiele navigatie

Over Leergang leescoach en leesspecialist - module 1

Leergang leescoach en leesspecialist - module 1

Wie neemt extra verantwoordelijkheid voor effectief leesonderwijs?

Wie zet zich als professionele leesspecialist in voor het begeleiden en enthousiasmeren van collega-leerkrachten en voor een succesvolle route naar de referentieniveaus Nederlandse taal? Met module 1 van Leergang leescoach en leesspecialist verbreed je je horizon met vak- en procesgerichte kennis en bijzondere sociale vaardigheden.

Blijvende resultaatverbetering in het leesonderwijs

De opleiding en benoeming van een leesspecialist maakt scholen succesvoller in blijvende resultaatverbetering in het leesonderwijs. Een mooie versnelling in de aanloop naar de referentiekaders. Wie geeft invulling aan deze verantwoordelijke rol en hoe ga je dit in de praktijk organiseren? Met de Leergang leescoach en leesspecialist, module 1 maak je een enorme sprong naar effectief leesonderwijs.

De eerste module biedt een solide basis voor de vereiste kennis en vaardigheden om de verantwoordelijke rol van leesspecialist de juiste plaats te geven binnen uw schoolorganisatie. Het leer- en oefenprogramma is divers en compleet. Onmisbaar voor iedereen die zich in deze rol wil bekwamen en een schakel wil zijn tussen collega’s en schoolleiding.

Naast aansprekende theorieonderdelen ga je aan de slag met praktische oefeningen, ondersteund door videomateriaal en met veel ruimte voor reflectie. De nieuwe kennis en vaardigheden stellen je in staat om zelf kleinschalige scholingsactiviteiten te verzorgen, maar ook om de aandacht voor kwalitatief leesonderwijs hoog op de agenda te zetten en te houden. Je verwerft vaardigheden voor het begeleiden en instrueren van collega-leerkrachten en je krijgt nuttige bagage aangereikt voor je belangrijke rol als coördinator. Denk aan gesprekstechnieken, presentatietechnieken en analytische vaardigheden. Je werkt in kleine groepen, met een ervaren trainer. Bij de module is een uitgebreide materialenpagina inbegrepen en je krijgt diverse thuisopdrachten uit te voeren.

Module 1 legt een waardevolle basis voor resultaatverbetering onder ‘aanvoering’ van een professionele leesspecialist. De modules 2 en 3 bieden verdere verdieping, zowel van kennis als vaardigheden. Naast technisch lezen komen dan ook thema’s als woordenschatontwikkeling, begrijpend lezen en leesplezier aan de orde. 

Wat leer je?

Met deze module kun je de rol van leesspecialist professioneel invullen, dankzij:

 • Actuele kennis met betrekking tot effectief leesonderwijs
 • Inhoudelijke kennis over kwalitatief goed leesonderwijs
 • Vaardigheid in het coachen en enthousiasmeren van collega’s
 • Kennis en handvatten om als coördinator in samenwerking met de directie het leesonderwijs op het gewenste niveau te krijgen en te houden
 • Betere gesprekstechnieken

Voor wie?

Aansprekende, resultaatgerichte module voor interne begeleiders, taalcoördinatoren en leerkrachten in het primair onderwijs die zich willen ontwikkelen tot leesspecialist.

Wanneer en waar?

4 dagen van 10.00 uur tot 16.00 uur:

 • 14 december 2021, 26 januari, 9 maart en 6 april 2022 in Amersfoort

Praktische informatie

 • Leergang leescoach en leesspecialist, module 1 is onderdeel van een driedelige, tiendaagse leergang. 
 • Uniek aan deze leergang is de opbouw aan de hand van drie pijlers: inhoudelijke kennis over effectief leesonderwijs en instructiemodellen; in module 1 ligt de nadruk op technisch lezen, in module 2 op woordenschat en in module 3 op begrijpend lezen, coachen (begeleiden, instrueren en enthousiasmeren van collega’s), coördineren (aanspreekpunt, kennisdelen, afstemming met schoolleiding).
 • Het verdient aanbeveling om de volledige leergang te volgen. Als je je voor de volledige leergang inschrijft, bieden wij daarom een korting aan. Je bespaart dan € 426,=.
 • Compleet overzicht van de trainingsmogelijkheden.

Wat vonden anderen van deze training?

 • "Toekomstperspectief"
 • "Niet alleen professioneel maar ook persoonlijk gegroeid."
 • "Samen bouwen aan goed leesonderwijs. Samen op weg naar goede begrijpende lezers."
 • "Veel geleerd!"
 • "Een rugzak vol bagage waar je veel mee kunt."

Aanmelden

Inschrijving gesloten.

Prijzen

Inclusief de publicatie 'Handboek Technisch Lezen'

Deel met anderen

Heb je vragen?

Zoek in de website