Over Masterclass coachend leidinggeven

Masterclass coachend leidinggeven

Coachend leidinggeven in je eigen schoolpraktijk

Coachen is inmiddels een begrip bij leraren om leerlingen meer persoonlijk te begeleiden.
Welk effect heeft coachend leidinggeven op leren, talentontwikkeling, het rendement op je team?
Tijdens de masterclass 'Coachend Leiderschap' onderzoeken wij de volgende vragen:

 • Wat is coachend leiderschap?
 • Wat maakt coachen een effectieve manier om het potentieel uit je medewerkers te halen?
 • Hoe ontwerp je een leercultuur waarin professionals zelf initiatief nemen en verantwoordelijkheid dragen?
 • Hoe versterk je als schoolleider het lerend vermogen van je medewerkers?

Hoe ‘(zelfregu)lerend’ je bent, bepaalt meer dan ooit het succes van leerlingen én van scholen

Om aan te sluiten bij de arbeidsmarkt van morgen, dienen leerlingen van nu te worden voorbereid op 'een leven lang ontwikkelen'. Scholen zoeken naar mogelijkheden om leerlingen zelfregulerend te leren leren, waardoor zij proactief hun leerproces aan- en bijsturen.

Dat vraagt van schoolleiders coachend leidinggeven én van professionals zelfregulatie en eigenaarschap. Met coachend leidinggeven vergroot je je impact. Je creëert een leercultuur voor teams en professionals om zich blijvend te ontwikkelen in leren en presteren. 
Waaruit bestaat de kunst van het leren en coachen? Wat zijn kritische succesfactoren en bouwstenen voor coachend leiderschap? Je leert het in deze masterclass.

Voor wie?

Voor schoolleiders en teamleiders in basisonderwijs, voortgezet onderwijs en MBO die behoefte hebben om van binnenuit een nieuwe mindset te ontwikkelen en willen leren hoe coachend leiding te geven. Die op basis van inzichten willen werken aan een lerende professionele leergemeenschap (PGL) en willen leren hoe eigenaarschap en talentontwikkeling te stimuleren bij hun professionals.

Wat leer je?

 • Je leert wat coachend leiderschap kan betekenen voor de schoolontwikkeldoelen en je medewerkers
 • Je krijg inzicht in drie bouwstenen en vijf kritische succesfactoren voor coachend leiderschap
 • Je bent ontwikkelt jouw visie op coachend leiderschap en eigen gedragsrepertoire van coachend leidinggeven
 • Je bent in staat om op een coachende wijze het lerend vermogen en eigenaarschap van medewerkers te versterken
 • Je durft te leiden vanuit coachend leiderschap en je bent in staat om teamleden doelgericht te sturen

De schoolleider als (leer)coach

Als schoolleider ben je een inspiratiebron voor je medewerkers. Je wilt hen laten werken vanuit hun eigen kracht en talent. Tegelijkertijd is het van belang om als leidinggevende de schoolontwikkeldoelen te behalen. Hoe combineer je dat?
Leiderschap is het noodzakelijk kader om coaching te doen werken. De methodiek van coaching verandert de aard van leiderschap. Dit vraagt om een andere mindset van sturen en controle naar coachen en zelfsturing.
Als coachend leider focus je op leerprocessen van anderen én wat je eigen bijdrage hierin is. In de werkcontext houd je de focus op de combi van prestatieverbetering én ontwikkeling.
Als coachend leider laat je en leer je je medewerkers, teams zelf in beweging te komen. Je vergroot het lerend en zelfsturend vermogen waardoor schooldoelen van binnenuit worden behaald. Hierdoor wordt er op verschillende niveaus in de organisatie een leer- en ontwikkelingsproces op gang gebracht dat ruimte biedt aan autonomie, eigenaarschap en zelfregulatie. Zo ontstaat een professionele leergemeenschap.

Wanneer en waar? 

 • 25 januari 2023 van 10.00 - 16.00 uur, CPS Amersfoort
 • 9 maart 2023 van 13.00 - 16.00 uur, CPS Amersfoort

Praktische informatie

Voorafgaand aan de training vindt een online intake plaats. Ter voorbereiding ontvang je een uitnodiging voor een persoonlijke digitale leeromgeving waarin een voorbereidende opdracht staat en artikelen om te lezen. Op basis daarvan geef je je leervraag aan.

Tijdens de masterclass ontvang je een werkboek, theoretische inzichten en praktijkgerichte opdrachten met aspecten en vaardigheden van coachend leiderschap en leren. We werken aan praktijkgerichte opdrachten en coachende vaardigheden die stimuleren om deze kennis te vertalen naar de eigen schoolpraktijk.

Tussen de trainingsdagen werk je de praktijkopdracht uit en reflecteer je op de vraag wat coachend leidinggeven voor je kan betekenen. Via de online omgeving kun je verdiepende naslagwerken en artikelen lezen, maar ook ondersteuning ontvangen van je trainer.

Wat vonden anderen van deze training?

 • "Prettige uitwisseling en fijn contact trainers en cursisten en cursisten onderling. Fijne sfeer."
 • "Inhoudelijk heb ik veel geleerd over coachend leiderschap."
 • "De inhoud sloot goed aan bij de dagelijkse pratijk. Zorgde voor o ja momenten en ook zeker voor nieuwe informatie. De manier waarop er werd gestimuleerd om keuzes te maken mbt. mijn eigen leren sprak mij erg aan. Mooie rode draad van voor , tijdens , na!"
 • "Fijne combi van theorie en praktijk. Duidelijk. Fijne veilige groep. Kundige uitleg / voorbeelden etc."
 • "Training beantwoordde aan mijn verwachtingen."

STAPBUDGET1-11-22

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Ticket Prijs
Prijs per deelnemer € 640,00

Inclusief boek Kom maar op met je feedback

Heb je vragen?

Zoek in de website