Over Opleiding taal-leesspecialist groep 1-8

Opleiding taal-leesspecialist groep 1-8

Betere leesresultaten op jouw school 

Kan het leesonderwijs, ook op jouw school, nog beter en wil jij daar werk van maken? Word dan taal-leesspecialist. Leer hoe je jonge kinderen stimuleert in hun taalontwikkeling door meer taal aan te bieden en te ontlokken binnen hun spel. Word je bewust van de rol van mondelinge taalvaardigheid, spreekruimte creëren en woordenschat voor de ontwikkeling van leesvaardigheid. Niet alleen bij jonge kinderen, maar ook bij kinderen van groep 3 of  hoger. Leer wat belangrijk is bij technisch lezen en thematisch begrijpend lezen. En hoe je de voortgang formatief toetst.

De opleiding taal-leesspecialist leert je effectief en planmatig te werken aan het optimaliseren van het taal- en leesonderwijs op jouw school. Je krijgt de bagage waarmee je de leesresultaten bij jou op school kunt verbeteren. Als taal-leesspecialist breng je relevante kennis de school in, informeer, coach en enthousiasmeer je collega’s en zorg je ervoor dat het leesonderwijs hoog op de agenda komt en blijft. Samen met collega’s en schoolleiding werk je zo aan blijvende verbetering van het taal- en leesonderwijs. 

Allround leesspecialist

De twee modules, die ook los van elkaar zijn te volgen, beslaan in totaal zeven dagen. Volg je beide modules, dan weet je de doorgaande lijn optimaal te bewaken en kun je je allround taal-leesspecialist noemen. Het meest logisch is om te beginnen met de drie dagen van module groep 1-3. Maar komt het beter uit om met de vier dagen van module groep 3-8 te beginnen, dan is dat ook mogelijk. Dat groep 3 in beide modules voorkomt, heeft te maken met de geleidelijke overgang die deze groep vormt tussen het spelend leren en het meer formele leren.

Wat leer je?

Kijk voor de inhoud en het programma van de opleiding bij de beide modules:

module groep 1-3 van opleiding taal-leesspecialist

module groep 3-8 van opleiding taal-leesspecialist

Voor wie? 

Taal-leescoördinatoren, intern begeleiders en leerkrachten in het primair onderwijs. 

Wanneer en waar? 

Module groep 1-3:

 • 25 september 2024, 10.00 - 16.00 uur
 • 7 november 2024, 10.00 - 16.00 uur
 • 9 december 2024, 10.00 - 16.00 uur
 • CPS Amersfoort

Module groep 3-8:

 • 23 januari 2025, 10.00 - 16.00 uur
 • 13 februari 2025, 10.00 - 16.00 uur
 • 25 maart 2025, 10.00 - 16.00 uur
 • 24 april 2025, 10.00 - 16.00 uur
 • CPS Amersfoort

Praktische informatie 

Je kunt je op deze pagina aanmelden voor de gehele opleiding. Wil je je liever aanmelden voor een van de modules, doe dat dan bij de betreffende module.

Bij de opleiding ontvang je de boeken Woordenschatonderwijs. Meer dan woorden leren. en Grip op leesbegrip plus de e-books Jonge kind en Begrijpend lezen.

Wat vonden anderen van deze opleiding? 

 • ‘De docenten zijn deskundig, enthousiast en inspirerend, kunnen zich goed inleven in de situatie op scholen, dus dichtbij de praktijk. Hierdoor is de lesstof en zijn de materialen goed bruikbaar. De trainingen zijn structureel goed opgebouwd.’
 • ‘De inhoud van de training was vaak meteen toepasbaar in de praktijk.’
 • ‘Ik vind het prettig dat we tussentijds contact hebben gehad over de verwachtingen van de cursus, waarna ik direct een voor mij positieve ontwikkeling zag.’

Meer weten?

Opleiding taal-leesspecialist, module groep 1-3
Opleiding taal-leesspecialist groep 3-8
Training Hoe schrijf ik een kort en krachtig taalbeleidsplan?
Training Begrijpend luisteren - begrijpend lezen: een doorgaande lijn

Aanmelden

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil me aanmelden

Prijzen

Ticket Prijs
Prijs per deelnemer € 2.925,00

Module 1: inclusief het boek Woordenschatonderwijs. Meer dan woorden leren.
Module 2: Inclusief het boek Grip op leesbegrip.

Heb je vragen?

Zoek in de website