Sluiten

Zoeken in de website

Praktisch aan de slag met Covey's 7 Gewoonten in het mentoraat

Praktisch aan de slag met Covey's 7 Gewoonten in het mentoraat

Stephen Covey's zoon Sean Covey heeft de 7 Gewoonten heel toegankelijk gemaakt voor tieners. Hij heeft talloze werkvormen ontwikkeld om in het mentoraat mee aan de slag te gaan. In dit blog een praktisch voorbeeld.

Je ervaringen, je persoonlijkheid, je overtuigingen... het is allemaal bepalend voor de manier waarop je naar dingen kijkt. Het is je vast al eens opgevallen dat je dezelfde gebeurtenis heel anders kunt waarnemen dan bijvoorbeeld je collega. De 'glazen' van de 'bril' waarmee je kijkt beïnvloeden hoe je al het andere ziet. Het is een belangrijke pijler onder Stephen Covey's 7 gewoonten.

Dat wij enthousiast zijn over deze 7 gewoonten hebben we al eerder toegelicht. In een vorig blog beschreven we waarom het mentoraat de ideale plek is om het aanleren van essentiële 'life skills' van de grond te krijgen en hoe de 7 gewoonten ook tieners praktische handvatten bieden voor het ontwikkelen van die cruciale life skills.

Het principe "wat je ziet is wat je krijgt' is een belangrijk fundament onder Covey's denken; de zogenaamde paradigma's. In dat kader is het leuk om eens naar onderstaande uitspraken te kijken. Hoe zou onze wereld er nu uit hebben gezien als iedereen met dezelfde bril had gekeken?

‘Er is geen enkele reden waarom iemand thuis een computer zou moeten hebben.’
Kenneth Olsen, voorzitter en stichter digital equipment corporation, in 1977

‘Televisie zal na de eerste zes maanden haar marktaandeel al snel verliezen. Mensen zullen er al snel genoeg van krijgen elke avond naar een multiplex kastje te gaan zitten staren.’
Darryl F. Zanuck, directeur 20th Century-Fox, in 1946

Het effect van paradigma's is een leuke oefening om in het mentoraat eens met leerlingen te doen.

Meer over principes en paradigma's is te lezen in dit hoofdstuk uit 'De 7 eigenschappen die jou succesvol maken'

Voor meer informatie:

 

Plaats een reactie

Over de auteurs

Cor Verbeek 2023.png

Cor Verbeek

Cor Verbeek is adviseur bij CPS en werkzaam in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Hij traint en begeleidt teams en directies bij het persoonlijk leiderschap. Daarbij maakt hij onder andere gebruik van de 7 Gewoonten van Covey.

Bekijk profiel
Sander van Veldhuizen 2022.jpg

Sander van Veldhuizen

Sander traint en adviseert scholen op o.a. de thema’s toetsing, docentvaardigheden, mentorvaardigheden en de 7 gewoonten van Covey.

Bekijk profiel

De CPS Nieuwsbrief: Gratis inspiratie, kennis en updates

Ontvang 1x in de zes weken de nieuwste blogs met tips en waardevolle kennis, nieuwtjes, artikelen, ebooks en inzichten automatisch in uw mailbox.

Meld mij aan