Spring naar mobiele navigatie

Berichten geschreven door Sander van Veldhuizen

Berichten van "Sander van Veldhuizen"

 1. Kansrijk? Nee, laten we het hebben over bewijsrijk!

  23 januari 2024 om 15:01 - door Sander van Veldhuizen - 0 reacties

  Veel scholen werken met de term ‘kansrijk’. Kansrijk adviseren, kansrijk bevorderen en zelfs kansrijk onderwijs. Maar wat wordt daaronder verstaan, en doen we de leerlingen daar een plezier mee? Laten we het kansrijk bevorderen eens nader beschouwen.

  Lees meer over "Kansrijk? Nee, laten we het hebben over bewijsrijk!"

 2. Hoe loopbaanoriëntatie en -begeleiding in het vo anders kan

  14 april 2023 om 16:18 - door Sander van Veldhuizen - 1 reactie

  LOB is op veel vo-scholen nog een hoofdpijndossier: onduidelijkheid over wie wat moet doen, wat er überhaupt moet gebeuren binnen dit thema en veel administratiedrang. Maar waarvan weten we nu dat het werkt?“

  Lees meer over "Hoe loopbaanoriëntatie en -begeleiding in het vo anders kan"

 3. Reflecteren op de groepsdynamiek in de klas vanuit 'de zes rollen van de leraar'

  19 september 2022 om 10:52 - door Sander van Veldhuizen - 0 reacties

  Blog CPS zes rollen v2.png

  De eerste weken en maanden van het schooljaar zijn altijd een interessante tijd, vanuit je rol als leraar en vanuit groepsdynamiek. In deze periode worden immers de geschreven en ongeschreven regels duidelijk en wordt de klas een groep of niet. Als leraar kun je hier invloed op uitoefenen. De groepsdynamiek kun je beïnvloeden door de zes rollen van de leraar effectief in te zetten. Die zes rollen geven houvast om je gedrag consistent neer te zetten, zodat de leerlingen optimaal, veilig en zo aangenaam mogelijk kunnen leren en het lesgeven jou makkelijker afgaat.

  Lees meer over "Reflecteren op de groepsdynamiek in de klas vanuit 'de zes rollen van de leraar'"

 4. Tijd voor toetsbeleid

  6 december 2021 om 09:33 - door Sander van Veldhuizen - 0 reacties

  Vorig schooljaar is het eindexamenbesluit aangepast. Deze aanpassingen vormen het formele sluitstuk van de verbeteringen die het voortgezet onderwijs via negen actielijnen heeft ingezet. Steeds meer scholen zetten hun NPO-gelden ook in op deze actielijnen om de toetskwaliteit en de kwaliteit van de schoolexamens te verbeteren. Maar wat betekent dit voor jou als docent, sectievoorzitter, examensecretaris of schoolleider?

  Lees meer over "Tijd voor toetsbeleid"

 5. De illusie dat je leerlingen kan motiveren

  10 mei 2021 om 16:00 - door Sander van Veldhuizen - 0 reacties

  Waarom moet dit? Ik heb ècht geen zin vandaag. Geen cijfer? Laat maar dan. Zomaar wat teksten die je als docent wellicht regelmatig hoort. Ik hoorde ze in ieder geval wel. Het motiveren van leerlingen was is en blijft een enorm onderwerp; in de personeelskamer, op de vrijdagmiddagborrel, in de teamvergadering en bij de leerlingbespreking. Want waar hebben we het eigenlijk over? Leerlingen motiveren, kan dat wel? En zo ja, hoe dan?

  Lees meer over "De illusie dat je leerlingen kan motiveren"

 6. Een goed gesprek met je mentorleerling

  28 oktober 2019 om 09:34 - door Sander van Veldhuizen - 0 reacties

  Het schooljaar is begonnen; een natuurlijk moment voor een (eerste) gesprek met je mentorleerlingen. Ook zullen binnenkort de gesprekken over de eerste resultaten weer gaan starten. Hoe voer je als mentor nu zodanig het gesprek zodat het daadwerkelijk iets oplevert voor de leerling?  

  Lees meer over "Een goed gesprek met je mentorleerling"

 7. De 7 gewoonten als stevige basis voor succes in studie en loopbaan

  22 oktober 2019 om 09:12 - door Sander van Veldhuizen - 1 reactie

  Voor de zomer had ik het genoegen om vijf groepen studenten (laatstejaars niveau 3 en 4 pedagogisch medewerker) van het Summa College te trainen over de 7 habits. Nu heb ik al zes jaar ervaring in het integreren van de 7 gewoonten van Covey in het PO, VO, MBO en HBO, maar om nu weer zelf tussen de studenten te staan en van hen te horen hoe ze dit ervaren is bijzonder mooi.

  Lees meer over "De 7 gewoonten als stevige basis voor succes in studie en loopbaan"

 8. Hoe ver bent u met toetsbeleid?

  9 september 2019 om 14:48 - door Sander van Veldhuizen - 0 reacties

  Sinds een paar jaar is in het inspectiekader een kwaliteitsstandaard voor toetsing toegevoegd, en terecht. Los van het borgen van een kwalitatief goed PTA kan toetsbeleid ook de motor zijn om een goed gesprek over onderwijs op school naar een hoger plan te tillen. Zo wordt toetsbeleid niet een papieren ding, maar een krachtig instrument voor goed onderwijs. 

  Lees meer over "Hoe ver bent u met toetsbeleid?"

 9. 4 misverstanden over differentiëren

  28 november 2018 om 08:00 - door Sander van Veldhuizen, Meike Berben, Roel Vos - 2 reacties

  Vrijwel dagelijks begeleiden wij docenten en scholen bij het implementeren van differentiëren in de lessen. Wij merken dat er soms onduidelijkheid bestaat over wat differentiëren wél en niet inhoudt. Daarom gaan we in dit blog in op een aantal ‘misconcepties’ over differentiëren.

  Lees meer over "4 misverstanden over differentiëren"

 10. Van mentor naar coach

  11 juni 2018 om 09:41 - door Sander van Veldhuizen - 3 reacties

  Op tijd komen. Opdrachten inleveren. Huiswerk maken. Een pakket kiezen, een profiel of vervolgopleiding... wiens verantwoordelijkheid is dat eigenlijk? Je zult vast zeggen: die van de leerling of ouder. Maar ouders en leerlingen wijzen steeds vaker naar de mentor. Is de driehoek mentor/ouders/leerling niet veel te scheef getrokken?

  Lees meer over "Van mentor naar coach"

Zoek in de website