Spring naar mobiele navigatie

Berichten geschreven door Sander van Veldhuizen

Berichten van "Sander van Veldhuizen"

  1. Reflecteren op de groepsdynamiek in de klas vanuit 'de zes rollen van de leraar'

    19 september 2022 om 10:52 - door Sander van Veldhuizen - 0 reacties

    Blog CPS zes rollen v2.png

    De eerste weken en maanden van het schooljaar zijn altijd een interessante tijd, vanuit je rol als leraar en vanuit groepsdynamiek. In deze periode worden immers de geschreven en ongeschreven regels duidelijk en wordt de klas een groep of niet. Als leraar kun je hier invloed op uitoefenen. De groepsdynamiek kun je beïnvloeden door de zes rollen van de leraar effectief in te zetten. Die zes rollen geven houvast om je gedrag consistent neer te zetten, zodat de leerlingen optimaal, veilig en zo aangenaam mogelijk kunnen leren en het lesgeven jou makkelijker afgaat.

    Lees meer over "Reflecteren op de groepsdynamiek in de klas vanuit 'de zes rollen van de leraar'"

  2. Tijd voor toetsbeleid

    6 december 2021 om 09:33 - door Sander van Veldhuizen - 0 reacties

    Vorig schooljaar is het eindexamenbesluit aangepast. Deze aanpassingen vormen het formele sluitstuk van de verbeteringen die het voortgezet onderwijs via negen actielijnen heeft ingezet. Steeds meer scholen zetten hun NPO-gelden ook in op deze actielijnen om de toetskwaliteit en de kwaliteit van de schoolexamens te verbeteren. Maar wat betekent dit voor jou als docent, sectievoorzitter, examensecretaris of schoolleider?

    Lees meer over "Tijd voor toetsbeleid"

  3. De illusie dat je leerlingen kan motiveren

    10 mei 2021 om 16:00 - door Sander van Veldhuizen - 0 reacties

    Waarom moet dit? Ik heb ècht geen zin vandaag. Geen cijfer? Laat maar dan. Zomaar wat teksten die je als docent wellicht regelmatig hoort. Ik hoorde ze in ieder geval wel. Het motiveren van leerlingen was is en blijft een enorm onderwerp; in de personeelskamer, op de vrijdagmiddagborrel, in de teamvergadering en bij de leerlingbespreking. Want waar hebben we het eigenlijk over? Leerlingen motiveren, kan dat wel? En zo ja, hoe dan?

    Lees meer over "De illusie dat je leerlingen kan motiveren"

  4. Een goed gesprek met je mentorleerling

    28 oktober 2019 om 09:34 - door Sander van Veldhuizen, Conny van der Groef - 0 reacties

    Het schooljaar is begonnen; een natuurlijk moment voor een (eerste) gesprek met je mentorleerlingen. Ook zullen binnenkort de gesprekken over de eerste resultaten weer gaan starten. Hoe voer je als mentor nu zodanig het gesprek zodat het daadwerkelijk iets oplevert voor de leerling?  

    Lees meer over "Een goed gesprek met je mentorleerling"

  5. De 7 gewoonten als stevige basis voor succes in studie en loopbaan

    22 oktober 2019 om 09:12 - door Sander van Veldhuizen - 1 reactie

    Voor de zomer had ik het genoegen om vijf groepen studenten (laatstejaars niveau 3 en 4 pedagogisch medewerker) van het Summa College te trainen over de 7 habits. Nu heb ik al zes jaar ervaring in het integreren van de 7 gewoonten van Covey in het PO, VO, MBO en HBO, maar om nu weer zelf tussen de studenten te staan en van hen te horen hoe ze dit ervaren is bijzonder mooi.

    Lees meer over "De 7 gewoonten als stevige basis voor succes in studie en loopbaan"

  6. Hoe ver bent u met toetsbeleid?

    9 september 2019 om 14:48 - door Sander van Veldhuizen - 0 reacties

    Sinds een paar jaar is in het inspectiekader een kwaliteitsstandaard voor toetsing toegevoegd, en terecht. Los van het borgen van een kwalitatief goed PTA kan toetsbeleid ook de motor zijn om een goed gesprek over onderwijs op school naar een hoger plan te tillen. Zo wordt toetsbeleid niet een papieren ding, maar een krachtig instrument voor goed onderwijs. 

    Lees meer over "Hoe ver bent u met toetsbeleid?"

  7. 4 misverstanden over differentiëren

    28 november 2018 om 08:00 - door Sander van Veldhuizen, Meike Berben, Roel Vos - 2 reacties

    Vrijwel dagelijks begeleiden wij docenten en scholen bij het implementeren van differentiëren in de lessen. Wij merken dat er soms onduidelijkheid bestaat over wat differentiëren wél en niet inhoudt. Daarom gaan we in dit blog in op een aantal ‘misconcepties’ over differentiëren.

    Lees meer over "4 misverstanden over differentiëren"

  8. Van mentor naar coach

    11 juni 2018 om 09:41 - door Sander van Veldhuizen - 3 reacties

    Op tijd komen. Opdrachten inleveren. Huiswerk maken. Een pakket kiezen, een profiel of vervolgopleiding... wiens verantwoordelijkheid is dat eigenlijk? Je zult vast zeggen: die van de leerling of ouder. Maar ouders en leerlingen wijzen steeds vaker naar de mentor. Is de driehoek mentor/ouders/leerling niet veel te scheef getrokken?

    Lees meer over "Van mentor naar coach"

  9. Vijf keuzes die je helpen om te gaan met werkdruk

    15 januari 2018 om 09:29 - door Sander van Veldhuizen - 1 reactie

    We zijn druk in het onderwijs. Ondanks dat een groot deel van de werkdag (rooster) en het jaar (jaarplanning) vast ligt, wordt een onderwijsdag als ‘druk’ en ‘hectisch’ ervaren. Recente stakingen en debatten over de nieuwe regeringsverklaring bevestigen dat dit gevoel breed gedragen wordt.

    Lees meer over "Vijf keuzes die je helpen om te gaan met werkdruk"

  10. Praktisch aan de slag met Covey's 7 Gewoonten in het mentoraat

    8 februari 2016 om 09:01 - door Cor Verbeek, Sander van Veldhuizen - 0 reacties

    Stephen Covey's zoon Sean Covey heeft de 7 Gewoonten heel toegankelijk gemaakt voor tieners. Hij heeft talloze werkvormen ontwikkeld om in het mentoraat mee aan de slag te gaan. In dit blog een praktisch voorbeeld.

    Lees meer over "Praktisch aan de slag met Covey's 7 Gewoonten in het mentoraat"

Zoek in de website