Spring naar mobiele navigatie

Berichten geschreven door Sander van Veldhuizen

Berichten van "Sander van Veldhuizen"

 1. De illusie dat je leerlingen kan motiveren

  10 mei 2021 om 16:00 - door Sander van Veldhuizen - 0 reacties

  Waarom moet dit? Ik heb ècht geen zin vandaag. Geen cijfer? Laat maar dan. Zomaar wat teksten die je als docent wellicht regelmatig hoort. Ik hoorde ze in ieder geval wel. Het motiveren van leerlingen was is en blijft een enorm onderwerp; in de personeelskamer, op de vrijdagmiddagborrel, in de teamvergadering en bij de leerlingbespreking. Want waar hebben we het eigenlijk over? Leerlingen motiveren, kan dat wel? En zo ja, hoe dan?

  Lees meer over "De illusie dat je leerlingen kan motiveren"

 2. Een goed gesprek met je mentorleerling

  28 oktober 2019 om 09:34 - door Sander van Veldhuizen, Conny van der Groef - 0 reacties

  Het schooljaar is begonnen; een natuurlijk moment voor een (eerste) gesprek met je mentorleerlingen. Ook zullen binnenkort de gesprekken over de eerste resultaten weer gaan starten. Hoe voer je als mentor nu zodanig het gesprek zodat het daadwerkelijk iets oplevert voor de leerling?  

  Lees meer over "Een goed gesprek met je mentorleerling"

 3. De 7 gewoonten als stevige basis voor succes in studie en loopbaan

  22 oktober 2019 om 09:12 - door Sander van Veldhuizen - 1 reactie

  Voor de zomer had ik het genoegen om vijf groepen studenten (laatstejaars niveau 3 en 4 pedagogisch medewerker) van het Summa College te trainen over de 7 habits. Nu heb ik al zes jaar ervaring in het integreren van de 7 gewoonten van Covey in het PO, VO, MBO en HBO, maar om nu weer zelf tussen de studenten te staan en van hen te horen hoe ze dit ervaren is bijzonder mooi.

  Lees meer over "De 7 gewoonten als stevige basis voor succes in studie en loopbaan"

 4. Hoe ver bent u met toetsbeleid?

  9 september 2019 om 14:48 - door Sander van Veldhuizen - 0 reacties

  Sinds een paar jaar is in het inspectiekader een kwaliteitsstandaard voor toetsing toegevoegd, en terecht. Los van het borgen van een kwalitatief goed PTA kan toetsbeleid ook de motor zijn om een goed gesprek over onderwijs op school naar een hoger plan te tillen. Zo wordt toetsbeleid niet een papieren ding, maar een krachtig instrument voor goed onderwijs. 

  Lees meer over "Hoe ver bent u met toetsbeleid?"

 5. 4 misverstanden over differentiëren

  28 november 2018 om 08:00 - door Sander van Veldhuizen, Meike Berben, Roel Vos - 2 reacties

  Vrijwel dagelijks begeleiden wij docenten en scholen bij het implementeren van differentiëren in de lessen. Wij merken dat er soms onduidelijkheid bestaat over wat differentiëren wél en niet inhoudt. Daarom gaan we in dit blog in op een aantal ‘misconcepties’ over differentiëren.

  Lees meer over "4 misverstanden over differentiëren"

 6. Is spreken over 'orde' het laatste taboe in de personeelskamer?

  25 september 2018 om 08:00 - door Sander van Veldhuizen - 2 reacties

  Ik geef regelmatig trainingen op scholen. Vaak in een setting van een 'interne academie'. Dat is een goede ontwikkeling want een lerende organisatie is een kennisdelende organisatie. Mooi is dat er deze academies altijd wel een training te vinden is die te maken heeft met orde of klasmanagement. Er valt me echter iets op waardoor ik het gevoel heb dat spreken over 'orde' toch nog iets heeft van een taboe. Is dit het laatste taboe in onderwijsland?

  Lees meer over "Is spreken over 'orde' het laatste taboe in de personeelskamer?"

 7. Hoe om te gaan met hoge werkdruk in het onderwijs?

  4 september 2018 om 08:00 - door Sander van Veldhuizen - 1 reactie

  Wellicht herken je het wel: er komt zoveel op je af dat je alles gewoon niet meer in je agenda krijgt, laat staan dat het nog past in je hoofd: de werkdruk is hoog. Je hoort jezelf zeggen “Ik ben zo druk”, “Nog zo veel te doen” of “Ik zie door de bomen…”.

  Lees meer over "Hoe om te gaan met hoge werkdruk in het onderwijs?"

 8. Van mentor naar coach

  11 juni 2018 om 09:41 - door Sander van Veldhuizen - 3 reacties

  Op tijd komen. Opdrachten inleveren. Huiswerk maken. Een pakket kiezen, een profiel of vervolgopleiding... wiens verantwoordelijkheid is dat eigenlijk? Je zult vast zeggen: die van de leerling of ouder. Maar ouders en leerlingen wijzen steeds vaker naar de mentor. Is de driehoek mentor/ouders/leerling niet veel te scheef getrokken?

  Lees meer over "Van mentor naar coach"

 9. Vijf keuzes die je helpen om te gaan met werkdruk

  15 januari 2018 om 09:29 - door Sander van Veldhuizen - 1 reactie

  We zijn druk in het onderwijs. Ondanks dat een groot deel van de werkdag (rooster) en het jaar (jaarplanning) vast ligt, wordt een onderwijsdag als ‘druk’ en ‘hectisch’ ervaren. Recente stakingen en debatten over de nieuwe regeringsverklaring bevestigen dat dit gevoel breed gedragen wordt.

  Lees meer over "Vijf keuzes die je helpen om te gaan met werkdruk"

 10. Wat moet ik als mentor nou precies doen?

  5 december 2017 om 14:07 - door Sander van Veldhuizen - 0 reacties

  Die vraag hoor ik vaak in onze mentortrainingen. En in de discussie die daarop volgt gaat het dan meestal over het aantal uren dat staat voor het mentorwerk. Even los van het feit of die urendiscussie nou nuttig is of niet, ik ga liever het gesprek aan over de vraag wat je als mentor zou moeten bereiken. Dan kom je er vanzelf achter wat je moet doen en kunnen.

  Lees meer over "Wat moet ik als mentor nou precies doen?"

Zoek in de website