Hoe zit het met ‘vertrouwen’ in jouw team?

Hoe zit het met ‘vertrouwen’ in jouw team?

We weten allemaal dat het ontzettend fijn werken is in een team waarin iedereen elkaar als het ware blindelings vertrouwt. Processen gaan dan sneller, je verliest weinig energie aan bijzaken, je haalt goede resultaten!

Andersom is het misschien nog wel duidelijker: als je het gevoel hebt dat er weinig vertrouwen is in je team, dan heeft dat allerlei negatieve bijeffecten. Zelden levert het energie op om in zo’n omgeving aan de slag te gaan, het kost alleen maar energie. En nog erger misschien: het vergroot ook de kansen op een burn-out van één of meer teamleden. En dat zorgt weer voor onwenselijke lesuitval en brengt dus extra kosten met zich mee.

Containerbegrip?

Maar wat is dat precies, dat vertrouwen of juist gebrek aan vertrouwen? Dit is best lastig te definiëren. Probeer maar eens: ga met een paar collega’s een minuut brainstormen welke termen er bij je opkomen als je denkt aan ‘vertrouwen’, en vergelijk deze met je collega’s. Wedden dat je niet meer dan 2 termen kunt vinden die iedereen heeft genoemd? Hoewel we allemaal een gevoel hebben bij vertrouwen, is het klaarblijkelijk lastig om het te benoemen.

In zijn boek ‘De snelheid van vertrouwen’ heeft Stephen M.R. Covey (zoon van de Stephen Covey die De 7 Eigenschappen van Effectief Leiderschap schreef) precies dat gedaan: de term ‘vertrouwen’ in organisaties grijpbaar maken. Met als doel dat je kunt meten hoe het met vertrouwen staat en je er ook heel concreet aan kunt werken.

Zo omschreef Covey dat wat we hierboven beschreven over het effect van vertrouwen of wantrouwen in een team met deze formule:

afb. 1 speed of trust bij blog Snelheid v vertrouwen.jpg

Dat wil zeggen: waar er weinig vertrouwen is, gaat de snelheid van processen omlaag en gaan de kosten omhoog. En andersom is ook waar. Waar sterk vertrouwen heerst, gaan dingen sneller (minder controle) en goedkoper (tijd en systemen voor controle in plaats van vertrouwen).

afb 2 bij blog Snelheid van vertrouwen.jpg

Als je als team je doelen wilt halen, maar de sfeer wordt als onveilig ervaren, dan is het goed om vertrouwen bespreekbaar te maken. Want vertrouwen is de vaak onzichtbare factor in de succesformule van elke organisatie. Zowel voor leidinggevenden als (vak)docenten staat er dus nogal wat op het spel als het gaat om vertrouwen binnen de organisatie en de verschillende teams.

Grip op vertrouwen

‘De snelheid van vertrouwen’ geeft grip op die abstracte term vertrouwen, juist om het in teams te kunnen versterken. Covey komt uiteindelijk tot 13 meetbare gedragingen van geloofwaardigheid en dus vertrouwen. Deze 13 gedragingen zorgen ervoor dat vertrouwen in je relaties en dus de cultuur in je team kan versterken. En ze maken vertrouwen dus ook meetbaar! Wil je dat eens ervaren?

Meer weten?

We kunnen je nog veel meer vertellen over dit onderwerp en die gelegenheid is er al online op maandag 2 november. Neem dan deel aan ons webinar De snelheid van vertrouwen.


Webinar De snelheid van vertrouwen

2 november 2020 - 15.30-16.30 uur

- aanmelding gratis -

Afbeelding Speed of trust.jpg


Aanmelden

Over de auteurs

Koning Marcel

Marcel Koning

Marcel Koning is regiodirecteur bij FranklinCovey.

Cor Verbeek 2023.png

Cor Verbeek

Cor Verbeek is adviseur bij CPS en werkzaam in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Hij traint en begeleidt teams en directies bij het persoonlijk leiderschap. Daarbij maakt hij onder andere gebruik van de 7 Gewoonten van Covey.

Bekijk profiel

Zoek in de website