Leiderschap
in het voortgezet onderwijs

in het voortgezet onderwijs
''De kwaliteit van leidinggeven bepaalt in hoge mate de kwaliteit van onderwijs''.
Een gevleugelde uitspraak van Niek Bootsma, bestuurder van SOVOT (Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Tilburg). SOVOT en CPS hebben samen een traject opgezet om het middenmanagement binnen de stichting te helpen bij hun oriëntatie op een functie als eindverantwoordelijke directeur.
In onderstaande video meer informatie over dit traject.
Reflectie is een belangrijke voorwaarde voor leren. Daarom wisselen theorie en praktijk elkaar af. De theorie leert je steeds vanuit een ander perspectief naar je eigen rol in de praktijk te kijken. Je leert op welke vlakken je je verder kunt ontwikkelen en hoe je anders zou kunnen reageren.
Leiderschap is niet voorbehouden aan een of enkele personen binnen een school. In verschillende situaties nemen verschillende personen de leiding. Dat kunnen de formeel leidinggevenden zijn, maar ook collega’s, andere medewerkers en leerlingen. Leiderschap is dus een voortdurend samenspel van leidinggeven en leidingnemen. Goed leiderschap weet hier gericht mee om te gaan.
Leiderschap is afhankelijk van de situatie en kan daardoor steeds andere vormen aannemen. In een zwakke school of krimpgebied pak je het bijvoorbeeld anders aan dan bij een school die excellent wil worden. Medewerkers die zich onzeker voelen geef je anders leiding dan medewerkers vol zelfvertrouwen. Een getrainde leider weet steeds de juiste manier van leidinggeven toe te passen. De scholing, training en coaching van CPS leert je hoe je dat doet.
Gebruikt u ook het sollicitatiegesprek als vorm voor het benoemen van docenten tot een LC- of LD-docent? Vindt u ook dat het beoordelen van docenten op deze manier niet objectief genoeg gebeurt en bovenal dat de kwaliteiten van de docenten niet goed genoeg in kaart worden gebracht? Bent u op zoek naar een andere manier van professionaliseren van docenten? Het assessmenttraject van CPS is de oplossing voor dit probleem.
19 Docenten van het Oosterlicht College Nieuwegein en Vianen hebben de afgelopen twee jaar deelgenomen aan het opleidingstraject “Docenten met Ambitie”. In dit blog lees je hoe de school dat heeft opgezet, wat zij geleerd hebben en wat de opbrengsten voor zowel de deelnemers als de school zijn.
Ik geloof er sterk in dat binnen scholen het geheel meer kan, of sterker nog, móét zijn dan de som der delen. Een goede samenwerking tussen schoolleiders en vaksecties en hun gedeeld leiderschap is mijns inziens dan ook de sleutel tot het realiseren van de ambities. In dit blog geef ik beiden, schoolleiders en vaksecties, drie eenvoudige handvatten om elkaar en het onderwijs te versterken.
Wij staan voor u klaar!