De zes rollen van de leraar

Het model van De zes rollen van de leraar is ontstaan uit onderzoek naar effectief gedrag van succesvolle leraren. Hieruit bleek dat ze de volgende zes rollen goed in hun lessen toepassen:
Elke rol van de leraar hoort bij een bepaalde fase van de les. Daarmee krijgt de les een vaste opbouw. De leerlingen weten waar ze aan toe zijn en dat geeft rust. Bij iedere rol biedt het model concreet gedrag waarop je kunt trainen. Heel praktisch dus.
Het ene moment staat een leraar voor een groep die veel sturing vraagt, het volgende voor een groep leerlingen die veel zelfstandiger wil en kan werken. Het model geeft voor elke rol daarom handvatten vanuit drie perspectieven:
Met De zes rollen van de leraar kunnen beginnende en ervaren leraren zich heel concreet in bepaalde rollen verder ontwikkelen. Het geeft houvast om met elkaar in gesprek te gaan over het onderwijs: welke rollen zijn al zichtbaar en welke mogen meer aandacht krijgen? Een handig hulpmiddel daarbij is de digitale app Yollen. Daarmee observeer je elkaars lessen en leer je van de feedback hierop en de gesprekken na afloop. Op basis van het model De zes rollen van de leraar kun je ontwikkelplannen maken en bijvoorbeeld ook standaarden bepalen.
De basis op orde voor ontwerpen en geven van effectief, eigentijds onderwijs.
Auteurs: Bert Moonen, Lotte van der Goot, Sander van Veldhuizen.
Verschenen: mei 2022
Deze uitgave, geschreven voor docenten in het po, vo en mbo, is gericht op zelfreflectie en ontwikkeling. Je krijgt inzicht in wat van jou als een leraar wordt gevraagd en hoe de zes rollen je helpen je vak succesvol uit te voeren. Geschreven voor zowel de beginnende als de ervaren leraar.
Over de zes rollen
Leraren vragen ons vaak: ‘Hoe kan ik mijn leerlingen/studenten motiveren?’ Of: ‘Hoe stimuleer ik bij hen een proactieve leerhouding?’ In dit blog lichten we toe hoe je door vakdidactisch te coachen jongeren bij de les houdt én hen beter laat leren.
Zelfregulatie en eigenaarschap: soms lijkt het wel alsof we het over niets anders meer hebben in het onderwijs. En zo gek is dat ook niet, want leren is natuurlijk méér dan kennis tot je nemen. Om goed voorbereid te zijn op hun toekomst is het essentieel dat leerlingen zélf grip hebben op de manier waarop zij leren. Ofwel, dat ze de eigenaar zijn van hun eigen ontwikkeling.
Onlangs verscheen een nieuw boek bij CPS: De zesde rol van de leraar. Het is de opvolger van De vijf rollen van de leraar, dat velen zullen kennen. Wat was de aanleiding en waar gaat dit nieuwe boek over? Als hoofdredacteur van PrimaOnderwijs interviewde ik Linda Odenthal, een van de auteurs. Een deel van het interview is hier te lezen, het hele interview verschijnt in september in PrimaOnderwijs.
Neem dan contact op met Lotte, Bert of Sander