Sluiten

Zoeken in de website

Berichten geschreven door Guido van den Brink

 1. Docenten met ambitie bijgesneden blog Guido.jpg

  Hoe je als schoolleider docenten met ambitie laat professionaliseren…

  19 Docenten van het Oosterlicht College Nieuwegein en Vianen hebben de afgelopen twee jaar deelgenomen aan het opleidingstraject “Docenten met Ambitie”. In dit blog lees je hoe de school dat heeft opgezet, wat zij geleerd hebben en wat de opbrengsten voor zowel de deelnemers als de school zijn.

 2. shutterstock_778236769.jpg

  3 tips voor een goede samenwerking tussen schoolleiders en vaksectievoorzitters

  Ik geloof er sterk in dat binnen scholen het geheel meer kan, of sterker nog, móét zijn dan de som der delen. Een goede samenwerking tussen schoolleiders en vaksecties en hun gedeeld leiderschap is mijns inziens dan ook de sleutel tot het realiseren van de ambities. In dit blog geef ik beiden, schoolleiders en vaksecties, drie eenvoudige handvatten om elkaar en het onderwijs te versterken.

 3. Van lesobservaties naar ontwikkeling: 4 tips voor teamleiders

  Heel wat scholen die meer grip willen krijgen op de kwaliteit van de les, werken inmiddels met de LesobservatieApp. Een online tool waarin belangrijke kwaliteitsindicatoren vertaald zijn naar vragen over concreet en waarneembaar gedrag en het effect hiervan op leerlingen. Als teamleider observeer en waardeer je hiermee gedrag tijdens de les. De resultaten zijn direct inzichtelijk en kun je desgewenst na de les met de betreffende docent bespreken. Handig dus. Maar hoe kun je met die resultaten een docent nou echt verder laten groeien in zijn vak? In dit blog geef ik vier tips.

 4. Drie mooie lessen voor coaches van (een emotionele) Foppe de Haan

  Hoewel ik helemaal niet zo’n voetbalfan ben, was ik gefascineerd door de persconferentie na een wedstrijd van Foppe de Haan waarin hij geëmotioneerd vertelde over zijn elftal en de voldoening die hij ervoer als coach.

  Foppe zag ik eerder bij CPS vanwege zijn masterclass ‘Lesgeven is topsport’. Hij is zelf oud-docent en gepassioneerd over onderwijs. Zijn meest recente succes als coach en zijn duidelijk zichtbare emotie rond zijn werk, leerde mij weer drie lessen over coaching.