Spring naar mobiele navigatie

Berichten geschreven door Jaap ter Steege

Berichten van "Jaap ter Steege"

 1. ‘Weet ik niet’ en ‘dat vind ik nou eenmaal’

  21 januari 2022 om 12:08 - door Jaap ter Steege - 0 reacties

  Blog 1 - Oracy
  ‘Weet ik niet’ maar ook ‘dat vind ik nou eenmaal’ hoor je kinderen vaak zeggen. Maar wat weten ze niet? En waarom vinden ze wat ze vinden? Veel kinderen kunnen moeilijk verwoorden wat ze denken of voelen. Ook echt naar elkaar luisteren, de juiste vragen stellen, feiten en argumenten goed verwoorden en adequaat reageren is vaak lastig. Maar deze vaardigheden zijn wel heel belangrijk om bijvoorbeeld te kunnen uitleggen wat je niet snapt, om voor jezelf te kunnen opkomen en om een ruzie te kunnen uitpraten. Deze uitgebreide mondelinge taalvaardigheid noemen we Oracy.

  Lees meer over "‘Weet ik niet’ en ‘dat vind ik nou eenmaal’"

 2. Oracy: leren om/door te spreken

  23 februari 2021 om 13:48 - door Jaap ter Steege, Miriam Op de Beek, Arjan de Lange - 0 reacties

  Hoe gaat het in deze coronatijd eigenlijk met de kinderen in je klas? Ze zeggen vaak ‘goed’, maar is dat ook zo? Het uitblijven van vragen en reacties doet je soms anders vermoeden. Zijn de kinderen überhaupt in staat om te verwoorden wat ze voelen en vinden? Kunnen ze een goed gesprek voeren met jou en anderen? Om die vermogens gaat het bij Oracy. 

  Lees meer over "Oracy: leren om/door te spreken"

 3. (Zelf)leiderschap en leren op afstand

  8 april 2020 om 16:10 - door Jaap ter Steege, Miriam Op de Beek - 0 reacties

  Als leerlingen vanuit huis online leren dan is het goed mogelijk dat zaken in de thuissituatie afleidend zijn voor lessen en opdrachten die we aanbieden. Het is goed om ons bewust te zijn van de volgende gedachten; hoe kunnen leerlingen onafhankelijk leren en wat motiveert hen? Welk einddoel hebben we voor ogen? Hoe wordt de leerling mede-eigenaar van zijn of haar leerproces op afstand? Hoe maken we het digitale leeraanbod en de instructies zo krachtig mogelijk?

  Lees meer over "(Zelf)leiderschap en leren op afstand"

Zoek in de website