Taalbeleid en schoolontwikkeling
Schoolbreed
Het vergroten van taalvaardigheid is niet alleen de verantwoordelijkheid van de docent of vaksectie Nederlands. Voor een goede taalontwikkeling is integratie in alle vakken vereist en draagvlak door de gehele school. Een brede aanpak is dus nodig. Met een goed taalbeleidsplan zorg je dat de taalvaardigheid op niveau komt en blijft.
Doorlopende leerlijn
Om einddoelen te kunnen behalen, heb je een helder beeld nodig van de doorlopende leerlijn taal. Je stelt vakoverstijgende doelstellingen en doelen per vak. Pas als je weet waar je naartoe wilt, kun je de juiste keuzes maken en prioriteiten stellen.
Ondersteuning en begeleiding
CPS ondersteunt scholen in de ontwikkeling van taalbeleid als onderdeel van schoolontwikkeling. We helpen het taalbeleidsplan te ontwikkelen en met het benodigde draagvlak te implementeren in alle vaksecties. Vertegenwoordigers van de verschillende vaksecties nemen ook zitting in de tijdelijke regiegroep taalbeleid.
Eerst analyseren we de vakspecifieke talige problemen van de leerlingen. Vervolgens bepalen we hoe de vaksecties aandacht kunnen besteden aan de doorlopende leerlijn taal en de beoogde taalvaardigheidsniveaus. Vanaf de start van het traject denken we na over hoe we alle acties en afspraken duurzaam kunnen waarborgen in het schoolplan en de vaksectieplannen.
Trainingen
over taalbeleid
Blogs
over taalbeleid
Taalbeleid bij het Bonaventuracollege Burggravenlaan Leiden
Veel docenten overschatten de woordenkennis van leerlingen. Bij het Bonaventuracollege (mavo-havo-vwo) zijn de ogen sinds vorig jaar geopend en richten alle docenten zich actief op taalvaardigheid. “Want pas als leerlingen bij elk vak ondergedompeld worden in taal, zal hun taalvaardigheid toenemen”, meent Barbera van Haeften, sectievoorzitter en docent Nederlands.
Structureel betere resultaten met schoolbreed taalbeleid en lezen in het vo/vmbo
Op steeds meer scholen in Nederland wordt het al ingevoerd: twee keer per week lezen alle leerlingen en docenten tegelijkertijd twintig minuten; onafhankelijk van welk vak de leerlingen op dat moment hebben. Dit is een van de manieren om het vrij lezen te stimuleren en taalvaardigheid te verbeteren. Gezien de steeds slechter wordende leesresultaten geen overbodige luxe.
Naar gemotiveerde en vaardige lezers. Een andere kijk op leesonderwijs met CORI.
Leerlingen die zich onderdompelen in een wereld waarbinnen zij, geactiveerd door geprikkelde nieuwsgierigheid, kennis opdoen en tegelijkertijd werken aan hun taalvaardigheid. Idealistisch? Niet volgens Concept-Orientated Reading Instruction, beter bekend onder de afkorting CORI. Uit onderzoek blijkt dat deze aanpak succesvol is.
Heb je een vraag of wil je advies?
Neem dan contact met Els.