Spring naar mobiele navigatie

Taalbeleid en schoolontwikkeling

Taalbeleid en schoolontwikkeling

Onderzoek toont aan dat er een relatie is tussen schoolsucces en de taalvaardigheid van leerlingen. Soms gaan de examenresultaten van verschillende vakken al jaren achteruit, voordat duidelijk wordt dat gebrekkige taalvaardigheid een belangrijke oorzaak is. Veel leerlingen hebben tegenwoordig moeite met lezen van langere en complexere teksten en met schrijven van werkstukken of verslagen.
Neem contact op

Schoolbreed 

Het vergroten van taalvaardigheid is niet alleen de verantwoordelijkheid van de docent of vaksectie Nederlands. Voor een goede taalontwikkeling is integratie in alle vakken vereist en draagvlak door de gehele school. Een brede aanpak is dus nodig. Met een goed taalbeleidsplan zorg je dat de taalvaardigheid op niveau komt en blijft.

Doorlopende leerlijn 

Om einddoelen te kunnen behalen, heb je een helder beeld nodig van de doorlopende leerlijn taal. Je stelt vakoverstijgende doelstellingen en doelen per vak. Pas als je weet waar je naartoe wilt, kun je de juiste keuzes maken en prioriteiten stellen.

Ondersteuning en begeleiding 

CPS ondersteunt scholen in de ontwikkeling van taalbeleid als onderdeel van schoolontwikkeling. We helpen het taalbeleidsplan te ontwikkelen en met het benodigde draagvlak te implementeren in alle vaksecties. Vertegenwoordigers van de verschillende vaksecties nemen ook zitting in de tijdelijke regiegroep taalbeleid.   

Eerst analyseren we de vakspecifieke talige problemen van de leerlingen. Vervolgens bepalen we hoe de vaksecties aandacht kunnen besteden aan de doorlopende leerlijn taal en de beoogde taalvaardigheidsniveaus. Vanaf de start van het traject denken we na over hoe we alle acties en afspraken duurzaam kunnen waarborgen in het schoolplan en de vaksectieplannen. 

Trainingen

over taalbeleid

Blogs

over taalbeleid

Uw taalbeleidsplan een papieren tijger? Zo dus niet!

Vorig jaar is er een prachtig taalbeleidsplan opgesteld, nu ligt het ongebruikt in een la. De taalcoördinator is inmiddels afgeknapt omdat ze de docenten niet meekreeg. Wat nu?

Verder lezen

Leesvaardigheid: na PISA 2018 op zoek naar verbetering en samenhang

Vorige week verscheen PISA 2018 met schokkende resultaten voor leesvaardigheid bij vijftienjarigen. De resultaten uit dit onderzoek veroorzaken terecht een golf aan reacties. Het gaat in al die reacties niet alleen om de plek waar Nederland staat, maar vooral ook om de kort- en langdurige effecten van dit resultaat op de vijftienjarige zelf en op de samenleving of zoals Aleid Truijens afgelopen vrijdag al schreef, ‘Dat we lezen, het belangrijkste schoolvak, hebben verwaarloosd is onvergeeflijk’.  

Verder lezen

Groots opruimen in je taal-lespraktijk: paradigma’s

Onlangs las ik Mari Kondo’s ‘The life-changing magic of tidying up’. In haar boeken draait het erom dat je bij je houdt wat je blij maakt en wat echt belangrijk voor je is. Als onderdeel van de serie blogs over taalonderwijs dit keer de taallespraktijk onder de loep rond de vraag: Keep or Sweep, oftewel: Wat zou er mogen blijven en wat moeten we echt (voor altijd) wegdoen?

Verder lezen

Heb je een vraag of wil je advies?

Neem dan contact met Koos of Els.

Direct contact opnemen? Bel of mail ons.

033 - 453 43 43 cps@cps.nl

Zoek in de website