Doorlopende leerlijnen taal

Het is gezien het bovenstaande niet verwonderlijk dat scholen veel aandacht hebben voor de groei van kennis en vaardigheden in de doorlopende leerlijn. Ze willen deze groei kunnen laten zien en verantwoorden. Het nieuwe onderwijsresultatenmodel geeft ruimte om eigen ambities te formuleren. Het is mooi als ieder teamlid zijn bijdrage aan de doorlopende leerlijn koppelt aan de ambities van de school.
Doelgerichte keuzes maken in het taalonderwijs vergroot de effectiviteit ervan. Het uitstroomprofiel eind groep zes geeft bijvoorbeeld houvast voor keuzes. Door kinderen op basis van hun profiel en de doorlopende leerlijn vooral die leerstof aan te bieden die bij hun niveau past, kunnen ze effectiever leren dan wanneer ze álle stof aangeboden krijgen. Ook als je bijvoorbeeld het boek van je methode niet uit krijgt, is het belangrijk om keuzes te maken op basis van de doorlopende leerlijn.
Wil je met je team de kennis over de doorlopende leerlijn taal, de referentieniveaus of passende perspectieven vergroten? Zoek je hulp bij het vaststellen en realiseren van je ambities op het gebied van taalonderwijs? Bij het opstellen van je taal- en leesbeleidsplan? CPS biedt begeleiding op maat, de leergang Leescoach en leesspecialist en trainingen om doelgericht keuzes te leren maken binnen de leerroute taal.
Deze trainingen kunnen ook op school worden uitgevoerd.
Focus op het schrijfproces - Leerlingen begeleiden in schrijfvaardigheid
Auteur: Els Loman, m.m.v.: Jeroen Aarssen en Heleen Strating
Verschenen: oktober 2022
Dit praktische basisboek helpt docenten in het po en vo het schrijfonderwijs effectief in te richten. De auteurs laten je zien hoe je leerlingen begeleidt en motiveert in hun schrijfproces aan de hand van het vijffasenmodel. Het vijffasenmodel is zo opgezet dat leerlingen zich gaandeweg het schrijfproces zelfregulerende vaardigheden eigen maken. Aandacht voor dit proces heeft een positief effect op de kwaliteit van het schrijfproduct. En dat ontdekken je leerlingen ook.
over taalonderwijs
Hoe zit het als leerkracht met uw eigen motivatie rondom begrijpend lezen? Lukt het u om uw leerlingen te motiveren om met een tekst aan de slag te gaan of worstelt u hier misschien zelf ook mee en kunt u eigenlijk ook niet goed uitleggen waarom leerlingen in uw groep de teksten van een methode moeten lezen?
Teksten schrijven, wat moet je daar als leerkracht nu precies mee? Natuurlijk worden er verhaaltjes over de zomervakantie geschreven en ook de verlanglijstjes met Sinterklaas sla je heus niet over. Maar instructie geven over hoe dit moet, leerlingen feedback geven op het schrijfproces en het daarna laten herschrijven? Nee, meestal verdwijnen deze verhalen in de schriften van de leerlingen en worden ze door niemand meer gelezen.
Uit “De staat van het onderwijs” blijkt dat het huidige taal-en leesonderwijs nog volop aandacht vraagt van scholen, zowel in het primair als voortgezet onderwijs. Hoewel de focus verschilt, blijft het in beide sectoren een klus om de taalvaardigheid van de leerling optimaal te stimuleren. Vooral de motivatie en de betrokkenheid van de leerlingen op taal en teksten spelen daarbij een grote rol.
Neem contact op met Naomi, Lilian, Jeroen of Mirjam