Spring naar mobiele navigatie

Schrijfonderwijs

Krachtig schrijfonderwijs bij alle vakken

Schrijven helpt bij leren. Schrijven maakt namelijk dat leerlingen ergens langer over nadenken. Daardoor leren ze dieper en slaan ze het geleerde op in het langetermijngeheugen. Voor de motivatie is het van groot belang dat leerlingen zelf keuzes mogen maken en dat het in het schrijfproduct een doel dient. Samenwerking tussen het Nederlands en andere vakken biedt hiervoor talloze mogelijkheden.
Neem contact op
schrijfonderwijs vo web.jpg

Schrijven is leren

Leerlingen schrijven meer dan ooit. Ze sturen berichten naar elkaar in computergames en communiceren veel via social media. Ze zijn enorm bedreven in het schrijven van korte, creatieve berichten. Maar dat gaat niet altijd op voor langere teksten zoals samenvattingen, verslagen of werkstukken. Het kunnen verwoorden van gedachten, ideeën en gevoelens is van essentieel belang voor het leerproces van leerlingen. Schrijven is leren!

Focus in de schrijfles op het schrijven zelf 

Bij een goede schrijfles ligt de focus primair op het schrijven zelf en niet op het eindproduct. Leerlingen leren in zo'n les hoe ze een schrijftaak kunnen oppakken zonder zich blind te hoeven staren op het eindresultaat. Want door dat laatste blokkeren zij juist en beginnen ze soms helemaal niet aan hun opdracht. Leerlingen die kunnen focussen op het schrijven zelf, voelen zich competenter, ontdekken dat schrijven leuk kan zijn en leveren onderaan de streep betere teksten af. 

De vijf fasen van een goede schrijfles 

Door de schrijfles in vijf fasen op te delen krijg je een goede structuur om de les op te bouwen en praktische handvatten om het schrijfproduct te beoordelen. Daarnaast kost het voorbereiden van de les en het nakijken van het schrijfproduct je minder tijd.

De vijf fasen zijn:

  1. oriëntatiefase
  2. opdrachtfase
  3. schrijffase
  4. revisiefase
  5. publicatiefase

Lees meer over de vijf fasen van een goede schrijfles in deze download: Vijffasenmodel voor de schrijfles.

Waar kan CPS je bij helpen?

Wij helpen scholen om hun schrijfdidactiek efficiënt in te richten op basis van het Vijffasenmodel. Wil je daar graag meer over weten? Wij lichten onze aanpak graag toe in een persoonlijk gesprek. 

CPS boek

Focus op het schrijfproces - Leerlingen begeleiden in schrijfvaardigheid

Focus op het schrijfproces

Auteur: Els Loman, m.m.v.: Jeroen Aarssen en Heleen Strating
Verschenen: oktober 2022

Dit praktische basisboek helpt docenten in het po en vo het schrijfonderwijs effectief in te richten. De  auteurs laten je zien hoe je leerlingen begeleidt en motiveert in hun schrijfproces aan de hand van het  vijffasenmodel. Het vijffasenmodel is zo opgezet dat leerlingen zich gaandeweg het schrijfproces  zelfregulerende vaardigheden eigen maken. Aandacht voor dit proces heeft een positief effect op de kwaliteit van het schrijfproduct. En dat ontdekken je leerlingen ook.

Meer informatie en bestellen

Blogs

over schrijfonderwijs

Leren schrijven kan zo veel leuker en makkelijker

Door focus op het schrijfproces en zelfregulerend leren
Leerlingen schrijven meer dan ooit. Een belangrijk deel van hun sociale communicatie verloopt schriftelijk via social media. Maar vraag je ze op school om een wat langere en formele tekst zoals een verslag of brief, dan zie je vaak onvoldoende structuur, kromme zinnen en stijlbreuken. Beter schrijfonderwijs is duidelijk gewenst. Deel daarvoor het schrijfproces op in stappen, geef leerlingen veel meer eigenaarschap over het leren schrijven en laat ze aan relevante teksten werken. Dan wordt leren schrijven niet alleen beter, maar ook makkelijker en leuker.

Verder lezen

Wat je schrijft, beklijft

Schrijven in alle vakken in het voortgezet onderwijs. 
Herken je dit: een samenvatting die duidelijk geknipt en geplakt is? Teksten met kromme zinnen, slecht geformuleerde antwoorden en taalfouten in bijna elke zin? Leerlingen hebben moeite met schrijven. Uit recent onderzoek van de Inspectie blijkt ook dat de afgelopen twintig jaar weinig verbeterd is op dit vlak. Begrijpelijk ook. Want niet alleen veel leerlingen, ook veel docenten hebben een hekel aan het gangbare schrijfonderwijs. Leerlingen moeten daarin een hoop moeite doen voor teksten die in de prullenbak verdwijnen. Docenten zitten weekenden na te kijken en zien dat hun inspanningen weinig opleveren. 

Verder lezen

Let op je woorden SCHAT!Het woord ‘schat’ zit niet voor niks in ‘woordenschat’. Woorden geven rijkdom. Ze maken dat je kunt lezen, schrijven en spreken, maar ook denken en leren. Hoe rijker je woordenschat, des te makkelijker kun je kennis verwerven en communiceren. Daarmee hebben leerlingen met een grotere woordenschat betere kansen in de maatschappij. En er zijn grote verschillen: sommige volwassenen kennen maar 17.000 woorden en anderen 50.000*. Door thuis op school en de rest van hun leven veel woorden te leren, krijgen kinderen dus betere kansen. 


Verder lezen

Heb je een vraag of wil je advies?

Neem dan contact met Els.

Direct contact opnemen? Bel of mail ons.

033 - 453 43 43 cps@cps.nl

Zoek in de website