Sluiten

Zoeken in de website

Schrijfonderwijs

In 5 fasen naar een goed schrijfproduct

Veel leraren vinden het schrijfonderwijs bijna net zo vervelend als de gemiddelde leerling. Het slokt veel tijd op en het is lastig om leerlingen te motiveren. Hoe kan het anders?

Een goede schrijfles bestaat uit 5 fasen

Stelt u zich eens voor dat:

  • u een goede structuur had om de les op te bouwen
  • u praktische handvatten had om het schrijfproduct te beoordelen
  • het nakijken en voorbereiden u niet zoveel tijd zou kosten

Als u dat wilt, lees dan eens meer over het Vijffasenmodel voor de schrijfles.

Leerlingen hebben moeite met langere teksten

Leerlingen schrijven meer dan ooit. Ze sturen berichten naar elkaar in simulatiespelletjes en communiceren veel via social media. Ze zijn enorm bedreven in het schrijven van korte, creatieve berichten. Maar dat gaat niet altijd op voor langere teksten zoals samenvattingen, verslagen of werkstukken. Het kunnen verwoorden van gedachten, ideeën en gevoelens is van essentieel belang voor het leerproces van leerlingen. Schrijven is leren. 

Bij een goede schrijfles ligt de focus op het schrijven zelf

Bij een goede schrijfles ligt de focus primair op het schrijven zelf en niet op het eindproduct. Leerlingen leren in zo'n les hoe ze een schrijftaak kunnen oppakken zonder zich blind te hoeven staren op het eindresultaat. Want door dat laatste blokkeren zij juist. Leerlingen die kunnen focussen op het schrijven zelf, voelen zich competenter, ontdekken dat schrijven leuk kan zijn en leveren onderaan de streep betere teksten af. 

Een goede schrijfles heeft 5 fasen

  1. activeer de voorkennis,
  2. geef een duidelijke instructie van de schrijfopdracht,
  3. het schrijven zelf,
  4. feedback geven en revisie,
  5. puntjes op de i.

Waar kan CPS u bij helpen?

Wij helpen scholen om hun schrijfdidactiek efficiënt in te richten op basis van het Vijffasenmodel. Wilt u daar graag meer over weten? Wij lichten onze aanpak graag toe in een persoonlijk gesprek. Bel [033] 453 43 43 of laat rechts een bericht achter dan nemen wij snel contact met u op.