Spring naar mobiele navigatie

Berichten geschreven door Anne Arink

Berichten van "Anne Arink"

  1. Burgerschapsvorming op de Beatrixschool

    9 maart 2022 om 16:13 - door Anne Arink - 0 reacties

    Sinds 1 augustus 2021 zijn er nieuwe wettelijke eisen voor bevordering van burgerschap in het onderwijs. Dit is natuurlijk uiterst interessant om met elkaar over te praten, te sparren en te discussiëren. Waar liggen de taken en verantwoordelijkheden voor scholen en waar liggen die van ouders? Feit is dat scholen nu aan het denken worden gezet: hoe gaan wij om met burgerschap? Iedere school moet concrete leerdoelen maken.

    Lees meer over "Burgerschapsvorming op de Beatrixschool"

  2. Het goede nieuws over de nieuwe wet “Verduidelijking burgerschapsopdracht” 2021

    26 mei 2021 om 19:09 - door Anne Arink - 1 reactie

    We hebben met ingang van augustus 2021 te maken met een nieuw wet in het onderwijs: de wet “Verduidelijking Burgerschapsopdracht’. We hadden sinds 2006 al de wet 'Bevordering actief burgerschap en sociale integratie' (sinds 2006) en sinds 2015 de wet ‘Veiligheid op school (2015). En nu dus deze. Alle drie de wetten dienen min of meer hetzelfde doel: een veilige(r) samenleving en (jonge) mensen die al vroeg, dus ook op school, leren hoe zij daar een bijdrage aan kunnen leveren. En: moeten leveren. 

    Lees meer over "Het goede nieuws over de nieuwe wet “Verduidelijking burgerschapsopdracht” 2021"

  3. Burgerschap: “Zelfstandig oordelen doe je SAMEN”

    26 februari 2021 om 12:04 - door Anne Arink - 1 reactie

    Deze zin is een statement. Het zet een spot op wat ertoe doet bij burgerschapsvorming: zelf kunnen denken én samen kunnen zijn – tegelijkertijd. Dan weten we gelijk wat er zo moeilijk aan is. Het gaat om jouw vrijheid én die van de ander en je daartoe leren verhouden. Dit blog gaat over het versterken en onderhouden van ‘goed burgerschap’ en een zeer belangrijke voorwaarde daarvoor: het vermogen tot zelfstandig oordelen én hoe je leerlingen dat kunt leren.

    Lees meer over "Burgerschap: “Zelfstandig oordelen doe je SAMEN”"

  4. Hoe effectief zijn de anti-pestprogramma’s op scholen?

    5 september 2019 om 14:13 - door Anne Arink - 0 reacties

    Om scholen te ondersteunen zijn er tientallen ‘anti-pestprogramma’s’ op de markt. Doel: pesten verminderen. Maar werken ze wel? Omdat het effect van pesten zo groot is, is het van maatschappelijk belang om na te gaan in hoeverre dit soort programma’s in de Nederlandse onderwijspraktijk nu écht het pesten en gepest worden vermindert. 

    Lees meer over "Hoe effectief zijn de anti-pestprogramma’s op scholen?"

  5. Hoe effectief zijn de anti-pestprogramma’s op scholen?

    3 juli 2018 om 08:00 - door Anne Arink - 0 reacties

    'Wat werkt tegen pesten?' is de naam van een recent uitgevoerd grootschalig landelijk onderzoek. In opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben 14 medewerkers van 5 universiteiten in Nederland en het Trimbos Instituut de effectiviteit van kansrijke programma’s tegen pesten in de Nederlandse onderwijspraktijk onderzocht door zo’n 8.000 kinderen vertrouwelijk naar pesten te vragen. Wat zijn op hoofdlijnen de resultaten?

    Lees meer over "Hoe effectief zijn de anti-pestprogramma’s op scholen?"

  6. Eigenaarschap: waarom 9 van de 10 scholen er wat mee willen

    12 februari 2018 om 10:06 - door Anne Arink - 0 reacties

    Zet tien scholen op een rij en er zeggen er minimaal negen dat ze ‘iets willen’ met eigenaarschap. Eigenaarschap van leerlingen welteverstaan. Eigenaarschap is hot. We willen dat leerlingen meer verantwoordelijkheid krijgen voor hun leerproces en er meer bij betrokken zijn.

    Lees meer over "Eigenaarschap: waarom 9 van de 10 scholen er wat mee willen"

  7. Ik zocht een manier om te werken aan sociale vaardigheden en viel voor The Leader in Me

    12 april 2017 om 08:00 - door Anne Arink - 1 reactie

    Zo’n elf jaar geleden startte ik als nieuwe directeur van een basisschool. En met die rol kwam de opdracht om op zoek te gaan naar een werkwijze of methode waarmee we aan de sociale vaardigheden zouden kunnen werken. Als je daarnaar gaat zoeken, kom je in een oerwoud terecht.

    Lees meer over "Ik zocht een manier om te werken aan sociale vaardigheden en viel voor The Leader in Me"

  8. Hoe wij werken aan een veilig, sociaal schoolklimaat met The Leader in Me

    28 september 2015 om 09:05 - door Anne Arink - 0 reacties

    Op nogal wat scholen wordt gezocht naar een goede werkwijze in het kader van “de ontwikkeling van sociale vaardigheden”. Anne Arink maakte in haar zoektocht kennis met The Leader in Me, een onderwijsproces gebaseerd op de zeven gewoonten van Stephen Covey. Over haar zoektocht naar een goede methode en hoe ze uiteindelijk tot haar keuze kwam vertelt ze in een serie van 3 blogs. Dit blog is het derde en laatste blog uit de serie.

    Deel 1: Het onderwijs vernieuwen: naïeve droom of werkelijkheid?

    Deel 2: Hoe onze school aan sociale vaardigheden werkt: van binnen naar buiten

    Lees meer over "Hoe wij werken aan een veilig, sociaal schoolklimaat met The Leader in Me"

  9. Hoe onze school aan sociale vaardigheden werkt: van binnen naar buiten

    21 september 2015 om 09:05 - door Anne Arink - 0 reacties

    Op nogal wat scholen wordt er gezocht naar een goede werkwijze in het kader van “de ontwikkeling van sociale vaardigheden”. Zeker nu, in het kader van het strategisch beleidsplan voor de komende beleidsperiode. De sociale kant van onze samenleving staat onder druk, een half miljoen volwassenen zit ziek thuis vanwege pesten op het werk (om maar iets te noemen). Er gaan dingen grondig mis als het om “sociale veiligheid” gaat.

    Anne Arink beschrijft in drie blogs haar zoektocht naar een goede methode en hoe ze uiteindelijk tot haar keuze kwam. Dit is het tweede blog uit de serie.

    Deel 1: Het onderwijs vernieuwen: naïeve droom of werkelijkheid?Deel 3: Hoe wij werken aan een veilig, sociaal schoolklimaat met The Leader in Me

    Lees meer over "Hoe onze school aan sociale vaardigheden werkt: van binnen naar buiten"

  10. Het onderwijs vernieuwen: naïeve droom of werkelijkheid?

    10 februari 2015 om 15:30 - door Anne Arink - 11 reacties

    Veel scholen zoeken een goede werkwijze in het kader van “de ontwikkeling van sociale vaardigheden. In een serie van 3 blogs beschrijft Anne Arink hoe zij als schoolleider zocht naar een goede methode en hoe ze uiteindelijk tot haar keuze kwam. Dit is het eerste blog uit de serie.

    In april 2006 startte ik als nieuwe directeur van een basisschool op de Utrechtse Heuvelrug: CBS Instituut Coolsma. Een prachtige school met een mooie historie (opgericht in 1904 door mejuffrouw Coolsma). Met prachtige docenten, kinderen en ouders, in een al even prachtige omgeving. Dat is leuk starten voor een nieuwe schoolleider: rijk aan kansen, rijk aan mogelijkheden! Maar er was ook een probleem...

    Lees meer over "Het onderwijs vernieuwen: naïeve droom of werkelijkheid?"

Zoek in de website