Spring naar mobiele navigatie

Berichten geschreven door Els Loman

Berichten van "Els Loman"

 1. Structureel betere resultaten met schoolbreed taalbeleid en lezen in het vo/vmbo

  10 mei 2021 om 13:55 - door Els Loman, Koos van 't Hul - 0 reacties

  Op steeds meer scholen in Nederland wordt het al ingevoerd: twee keer per week lezen alle leerlingen en docenten tegelijkertijd twintig minuten; onafhankelijk van welk vak de leerlingen op dat moment hebben. Dit is een van de manieren om het vrij lezen te stimuleren en taalvaardigheid te verbeteren. Gezien de steeds slechter wordende leesresultaten geen overbodige luxe.

  Lees meer over "Structureel betere resultaten met schoolbreed taalbeleid en lezen in het vo/vmbo"

 2. Boeken helpen jou en je leerlingen uit je eigen echoput te klimmen

  8 juli 2020 om 12:24 - door Koos van 't Hul, Els Loman - 0 reacties

  Het is een probleem van onze tijd: mensen die in de echokamers op sociale media niet meer met elkaar in gesprek zijn maar vooral in oneliners hun eigen gelijk uitventen (Custers, 2019). Juist voor kinderen is het belangrijk dat zij kennismaken met andere perspectieven op hun eigen realiteit, om zo uit hun echobubbels te kunnen treden. Hiervoor wordt mediawijsheid en burgerschapsvorming vaak genoemd als oplossing, maar er is ook een al eeuwenoud middel om je horizon te verbreden en gesprekken te openen: het lezen van een goed boek.

  Lees meer over "Boeken helpen jou en je leerlingen uit je eigen echoput te klimmen"

 3. Leesvaardigheid: na PISA 2018 op zoek naar verbetering en samenhang

  10 december 2019 om 09:06 - door Koos van 't Hul, Els Loman, Yvonne Koene - 0 reacties

  Vorige week verscheen PISA 2018 met schokkende resultaten voor leesvaardigheid bij vijftienjarigen. De resultaten uit dit onderzoek veroorzaken terecht een golf aan reacties. Het gaat in al die reacties niet alleen om de plek waar Nederland staat, maar vooral ook om de kort- en langdurige effecten van dit resultaat op de vijftienjarige zelf en op de samenleving of zoals Aleid Truijens afgelopen vrijdag al schreef, ‘Dat we lezen, het belangrijkste schoolvak, hebben verwaarloosd is onvergeeflijk’.  

  Lees meer over "Leesvaardigheid: na PISA 2018 op zoek naar verbetering en samenhang"

 4. Kwaliteiten van leerlingen als logisch bruggetje naar burgerschapsvorming

  14 november 2019 om 10:01 - door Els Loman - 0 reacties

  Op een school start een bordsessie waarvoor leerlinglijsten zijn opgehangen. De school wil in het kader van burgerschap meer aandacht besteden aan de kwaliteiten van leerlingen. Elke docent heeft de opdracht om een eigenschap of kwaliteit van de leerling te noemen, los van wat de leerling presteert voor zijn of haar vak. Verschillende docenten komen erachter dat zij van een behoorlijk aantal leerlingen buiten de vak-en toetsresultaten weinig tot niets weten. Schoolteams kunnen zich afvragen of het voor burgerschap wel echt nodig is dat docenten kwaliteiten van de leerlingen kennen.

  Lees meer over "Kwaliteiten van leerlingen als logisch bruggetje naar burgerschapsvorming"

 5. Taal als kruipolie voor leren, onzichtbaar maar essentieel

  20 mei 2019 om 10:34 - door Els Loman - 0 reacties

  Uit “De staat van het onderwijs” blijkt dat het huidige taal-en leesonderwijs nog volop aandacht vraagt van scholen, zowel in het primair als voortgezet onderwijs. Hoewel de focus verschilt, blijft het in beide sectoren een klus om de taalvaardigheid van de leerling optimaal te stimuleren. Vooral de motivatie en de betrokkenheid van de leerlingen op taal en teksten spelen daarbij een grote rol. 

  Lees meer over "Taal als kruipolie voor leren, onzichtbaar maar essentieel"

 6. Hard voor taal: verslag van het 4e Nationaal Congres Taal-Lezen

  7 november 2018 om 08:00 - door Els Loman, CPS - 0 reacties

  Rayan staat op: “Ik wou nog even reageren op wat Lotte net zei….”

  Het 4e Nationaal Congres Taal-Lezen dat door CPS werd georganiseerd op donderdag 11 oktober had als slogan: “Hard voor taal” en werd gestart met een debatbattle. Leerlingen van drie verschillende basisscholen lieten in deze battle voorbeeldig zien dat luisteren en spreken essentiële vaardigheden zijn voor gesprek en debat én tot welk niveau dat kan leiden.

  Lees meer over "Hard voor taal: verslag van het 4e Nationaal Congres Taal-Lezen"

 7. 4 tips waarmee jouw leerlingen niet meer onnodig punten laten liggen op het examen

  9 juli 2018 om 08:43 - door Els Loman, Linda Geerlings - 1 reactie

  Met een rode pen (of potlood) in de aanslag zit je achter je bureau. Klaar om de centrale examens na te kijken. Je begint optimistisch, maar na een paar vragen leg je je pen (of het potlood) weer neer. Verbaasd vraag je jezelf af: We hadden dit toch zo vaak geoefend? Hoe kan het dan dat ze deze antwoorden geven? Hier laten ze onnodig punten liggen! Hoe zorg ik ervoor dat mijn leerlingen volgend jaar wél de vragen goed begrijpen?

  Lees meer over "4 tips waarmee jouw leerlingen niet meer onnodig punten laten liggen op het examen"

 8. Examenvoorbereiding? Zo voorkom je dat je leerlingen struikelen over taal

  9 januari 2018 om 09:44 - door Els Loman, Roel Vos - 1 reactie

  Examens zijn vaak behoorlijk talig. Niet alleen bij Nederlands en de moderne vreemde talen, maar óók bij de exacte vakken en de mens- en maatschappijvakken. Leerlingen lopen onnodig punten mis omdat ze onvoldoende taalvaardig zijn of onvoldoende toetskennis hebben. Het goede nieuws: als vakdocent heb je hier veel meer invloed op dan je misschien denkt. Als je in de examenvoorbereiding aandacht besteedt aan taal, levert dit direct winst op.

  Lees meer over "Examenvoorbereiding? Zo voorkom je dat je leerlingen struikelen over taal"

 9. Uw taalbeleidsplan een papieren tijger? Zo dus niet!

  8 mei 2017 om 15:38 - door Els Loman, Linda Geerlings - 1 reactie

  Vorig jaar is er een prachtig taalbeleidsplan opgesteld, nu ligt het ongebruikt in een la. De taalcoördinator is inmiddels afgeknapt omdat ze de docenten niet meekreeg. Wat nu?

  Lees meer over "Uw taalbeleidsplan een papieren tijger? Zo dus niet!"

 10. Schrijfonderwijs saai en tijdrovend? Mooi niet!

  17 oktober 2016 om 10:09 - door Els Loman, Linda Geerlings - 0 reacties

  Afgelopen weken stond het schrijfonderwijs weer volop in het nieuws. “Schrijfvaardigheid van kinderen holt achteruit”, “Leerlingen schrijven slecht door gebrekkige lesmethoden”, “Scripties en tentamens vol taalfouten”, “Kinderen kunnen steeds minder goed schrijven”. Het is zomaar een greep uit de krantenkoppen. Al jaren staat het schrijfonderwijs met enige regelmaat op een vergelijkbare, negatieve manier in de schijnwerpers. Waardoor komt dat toch, of beter, is het terecht?

  Lees meer over "Schrijfonderwijs saai en tijdrovend? Mooi niet!"

Zoek in de website