Sluiten

Zoeken in de website

Open/sluit dit paneel

Blog

 1. Bij blog Narrare van Lotte - 08032021 640px.jpg

  Tevredenheidsonderzoeken die écht iets vertellen over de kwaliteit van je school

  Elke keer als er nieuws wordt aangekondigd over de opening of sluiting van de scholen (van lockdown tot ijsvrij), lijkt mijn Twitter-tijdlijn te ontploffen. Sommige scholen gingen nog niet open, anderen openden hun deuren later in verband met de veiligheid van leerlingen, collega’s én ouders. Op Twitter buitelden geïrriteerde ouders over elkaar heen. De berichten hadden allemaal ongeveer dezelfde strekking: het is volstrekt belachelijk dat de scholen dichtgaan én de scholen maken zich er gemakkelijk vanaf.  

 2. Jaaroverzicht: de best gelezen blogs en meer

  Het is weer het begin van een nieuw jaar. Een tijd waarin de lijstjes, voorspellingen en trends je om de oren vliegen. Natuurlijk delen we ook onze lijst weer graag. Welke blogs waren het meest populair? Welke trainingen? Op welke kanalen zijn onze volgers het meest actief? Je leest dit -en meer- in ons jaaroverzicht. 

 3. De best gelezen CPS blogs in 2016

  Ook in 2016 heeft u elke week zeker één nieuwe blog op onze website kunnen lezen. We hopen dat de inhoud van onze blogs 'iets' met u gedaan heeft. Gezien de reacties is dat bij een aantal lezers zeker het geval geweest. Dat 'iets' leidt tot complimenten, inspiratie, contact maar ook tot kritiek en meningsverschillen. Hoe dan ook, u bent betrokken en dat waarderen wij zeer. Dus blijf vooral reageren en delen. Zo leren wij van u en leert u van ons!

  Wij wensen u veel leesplezier en een geïnspireerd 2017!

 4. De examenvoorbereiding voor 2017: zo voorkom je dat jouw leerlingen punten missen door de taal

  Examens zijn vaak behoorlijk talig. Leerlingen lopen geregeld punten mis doordat ze de vraag niet goed hebben gelezen of begrepen, of hun antwoord niet goed hebben geformuleerd. Als vakdocent kun je leerlingen hierbij helpen door in de examenvoorbereiding ook aandacht te besteden aan specifieke examentaal. 


  Bron: bibiphoto / Shutterstock.com

 5. Slagen voor de rekentoets? Hoe een rekencoördinator zorgt voor een stevig fundament

  De verplichte rekentoets voor het mbo, vmbo en havo komt er voorlopig niet. De reden: de meeste scholieren zakken ervoor. "Het doel is om eerst het rekenonderwijs op een hoger niveau te brengen en dan die toets in te voeren", verklaart politiek BNR-verslaggever Jaap Jansen op 6 oktober. Maar hoe krijgt u dat ‘hoger niveau’ voor elkaar?

 6. Drie manieren om je minder zorgen te maken over kwaliteit(-zorg)

  Als het woord kwaliteit of kwaliteitszorg in een gesprek valt dan volgt meestal een hartgrondige zucht. Waarom verlopen gesprekken over onderwijskwaliteit vaak zo ongemakkelijk? Een voor de hand liggende reden is dat kwaliteitszorg nog vaak wordt geassocieerd met ‘tekortschieten’. De kwaliteit moet beter, de lat moet steeds hoger. Anders zit je in de problemen.  De kwaliteit van het onderwijs moet van goed naar beter en het liefst van beter ook nog naar excellent. Zelfs bij prima resultaten zijn er de nodige ‘maren’: ‘de kwaliteit is niet echt geborgd, de kwaliteitszorg niet op orde, toeval speelde een te grote rol’ enz. Dat kwaliteit(-zorg) op deze manier bij veel mensen een negatief gevoel oproept, is heel begrijpelijk. In zijn rede “Over vlammen en afbranden” laat Van Yperen ons weten dat wanneer we tussentijds worden beoordeeld op wat nog beter kan, we eerder gedemotiveerd raken en de kans kleiner is dat we excelleren dan wanneer we de aandacht richten op de groei die we hebben doorgemaakt. Dat motiveert. In deze blog belichten we drie invalshoeken om anders naar kwaliteit te kijken.

 7. Buitenspel

  Gastblog van Renske Valk, hoofdredacteur Van Twaalf tot Achttien

  Hoe zou het werken in het hoofd van de staatssecretaris?

  Op zaterdag organiseerde de Balie in Amsterdam een evenement dat de serie ‘De Balie Leert’ voor dit seizoen afsloot. Het gezelschap was niet heel groot, maar veel selectiespelers uit het Nederlandse onderwijsveld hadden zich present gemeld. Er werd aan de 10 ronde tafels flink gediscussieerd en zo kun je met 70 man toch een goed gesprek voeren. De staatssecretaris gaf in de loop van de dag ook acte de présence en er ontstond een levendig uitwisselen van zorg en hoop. Moderator Felix Rottenberg verdeelde het spel: voorzetje, een-tweetje, hoekschop … en Sander moest keepen.

 8. Het recht op lamlendigheid

  Gastblog van Renske Valk, hoofdredacteur Van Twaalf tot Achttien

  Ieder mens heeft perioden in zijn leven nodig van hangerigheid en aangename doelloosheid. Dat is geen wetenschappelijk feit, voor zover ik weet, enkel mijn stellige overtuiging. Gewoon bij perioden stevig verzaken. Lekker en heel gezond. Zo gemakkelijk is dat trouwens niet, nu we anno 2014 24 uur per dag rendabel kunnen zijn. Meester in het nietsdoen waren de Aboriginals in Australië: zij besteedden in hun oorspronkelijke levenswijze het minst aantal uren aan arbeid om te voorzien in hun levensonderhoud, ik meen zo’n twee uur per dag. De overige tijd zaten ze in groepjes in de zanderige zon en filosofeerden over de dreamtime. In de jaren 80 gold dat binnen de antropologie nog als maatstaf voor welbevinden.