Mentoraat

Mentoraat

in het voortgezet onderwijs en het mbo

De mentor is de spil in de leerlingbegeleiding. Zo word je gezien en je maakt dat graag waar. Maar soms heb je het gevoel dat je bijna een superpedagoog of mini-psycholoog moet zijn. Wat zijn je taken als mentor eigenlijk en hoe begeleid je leerlingen? Wanneer ben je een goede mentor en hoe word je dat?
Neem contact op
Blog mentoraat Conny.jpg

Niet alle problemen van leerlingen oplossen

Op de lerarenopleiding heb je waarschijnlijk niet veel informatie gekregen over goed mentorschap. Starters, maar ook ervaren mentoren geven aan dat ze daarom zelf maar op intuïtie deze taak vorm geven. Ze hebben het gevoel dat ouders en schoolleiding van ze verwachten dat ze alle problemen van leerlingen oplossen. Dit levert veel stress op. En dat is jammer, want het werken met tieners, zeker in je rol als mentor, kan zo leuk zijn en zo veel voldoening geven! 

Signaleren en doorverwijzen

Bij CPS focussen we vooral op de basistaken van de mentor: signaleren en doorverwijzen. Je doel is namelijk om de zelfredzaamheid van leerlingen te vergroten, om leerlingen zichzelf te laten helpen. Dan zijn ze ook gemotiveerder om in actie te komen. Daarvoor heb je als mentor meer dan gemiddeld goede gespreks- en luistervaardigheden nodig. Zowel startende als ervaren mentoren blijken veel profijt te hebben van het vergroten van deze vaardigheden.

Praten mét in plaats van tegen 

Vaak praten wij - volwassenen, leraren, mentoren - tegen jongeren in plaats van met ze. We willen ze graag helpen en dragen oplossingen aan. Oplossingen waar ze vaak niet mee aan de slag blijken te gaan. Want ze hebben deze niet zelf bedacht en staan er niet achter. We vergeten vaak dat leerlingen heel goed in staat zijn hun eigen problemen te onderkennen en op te lossen. Door uit te gaan van hun eigen vermogens, ga je vanzelf andere vragen stellen en help je de leerling zichzelf te helpen. Zo wordt je werk effectiever en houd je het mentor zijn leuk! 

Begeleiding en training 

CPS biedt trainingen en maatwerktrajecten om je te helpen een nog effectievere mentor te worden, het mentoraat beter vorm te geven en je werk leuker te maken en te houden! Onze trainers komen uit de praktijk en weten dus hoe deze praktijk eruit ziet.

Thema’s die in onze trainingen en begeleidingstrajecten bijvoorbeeld aan bod komen zijn:  

  • de rol van de mentor
  • coaching en gespreksvaardigheid 
  • driehoeksgesprekken
  • effectieve leerlingbespreking
  • loopbaangesprekken (LOB)
  • gesprekken met ouders
  • omgaan met werkdruk

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe CPS je kan helpen het mentoraat goed invulling te geven? Kijk dan bij onderstaande trainingen of neem boven of onder aan deze pagina contact op met mentortrainer Sander van Veldhuizen.

Trainingen

Deze training kan ook op school worden uitgevoerd.

Blogs

over het mentoraat

Een goed gesprek met je mentorleerling

Het schooljaar is begonnen; een natuurlijk moment voor een (eerste) gesprek met je mentorleerlingen. Ook zullen binnenkort de gesprekken over de eerste resultaten weer gaan starten. Hoe voer je als...
Verder lezen

Niet alles is de taak van de mentor

Op tijd komen, huiswerk maken, een profiel of vervolgopleiding kiezen... Wiens verantwoordelijkheid is dat eigenlijk? Je denkt vast: die van de leerling of ouder. Maar ouders en leerlingen wijzen s...
Verder lezen

Hoe loopbaanoriëntatie en -begeleiding in het vo anders kan

LOB is op veel vo-scholen nog een hoofdpijndossier: onduidelijkheid over wie wat moet doen, wat er überhaupt moet gebeuren binnen dit thema en veel administratiedrang. Maar waarvan weten we nu...
Verder lezen

Heb je een vraag of wil je advies?

Neem dan contact op met Sander.

Zoek in de website