Taalkrachtig onderwijs

Taalkrachtig onderwijs

in het basisonderwijs

Een kind leert door taal hoe de wereld in elkaar zit. Taal is de belangrijkste vorm van communicatie en de sleutel tot begrip. Het aanleren en vasthouden van taalvaardigheid vraagt om voortdurende aandacht en taalkrachtig onderwijs. Want wat als kinderen in groep 5 niet goed genoeg blijken te kunnen lezen en schrijven? Of als ze aan het einde van de basisschool niet op het gewenste niveau zitten?
Neem contact op
Header Taal PO  600x400.png

De kracht van taal centraal

Taal is meer dan een vak; het is de sleutel tot leren, denken, communiceren én jezelf ontwikkelen. In Taalkrachtig onderwijs staat daarom de kracht van taal centraal binnen het hele curriculum. Niet als los onderdeel, maar geïntegreerd in alle vakken en leeractiviteiten. Daarmee sluit het naadloos aan op de herziene kerndoelen Nederlands en op actuele inzichten uit onder andere De Staat van het Onderwijs.

Taalkrachtig onderwijs rust op drie pijlers:

  • De taalvaardige leerling:
    zet taal in om te denken, te begrijpen en te communiceren.
  • De taalbewuste leerkracht:
    stimuleert de taalontwikkeling doelgericht in álle vakken m.b.v. betekenisvolle contexten.
  • De taalrijke school:
    biedt een rijk taalklimaat dat zorgt voor duurzame leer- en denkontwikkeling.

Door lezen, schrijven, spreken, luisteren én denken te verbinden in betekenisvolle contexten, ontstaat een krachtige leeromgeving waarin leerlingen groeien in taal én zelfvertrouwen. Vanuit het principe leren óm, dóór en óver taal benutten we de diepte en breedte van het leerproces. Leerlingen ervaren leren als zinvol en raken actief betrokken bij hun eigen ontwikkeling.

Taalkrachtig onderwijs versterkt dus niet alleen de taalvaardigheid, maar ook het kritisch denken, het eigenaarschap en het vermogen van leerlingen om volwaardig deel te nemen aan de maatschappij van vandaag en morgen.

Kind klimwand verschillende onderdelen taalDe route naar taalkrachtig onderwijs

Wil jij op jouw school ook taalkrachtig, interactief, betekenisvol en geïntegreerd taalonderwijs dat aansluit op de herziene kerndoelen? CPS ondersteunt scholen bij het versterken van taalonderwijs met visie, praktische handvatten en een concreet kwaliteitsplan. Dit doen we op de scholen zelf met maatwerk en in de
CPS Academie

Maatwerk bij jouw op school
Wij inventariseren de behoeften en samen met scholen maken wij een plan op maat. Een startgesprek, lesobservaties, professionalising en een eindgesprek zijn daar onderdeel van. Een integrale, doelbewuste en curriculumgerichte taalaanpak vanuit betekenisvolle contexten staat centraal.

Aanvraag maatwerk Taalkrachtig onderwijs

Webinar Taalkrachtig Onderwijs

Maandag 15 september 2025 | 15.30 – 16.30 uur | via MS Teams | gratis

Taal is meer dan een vak; het is de sleutel tot leren, denken, communiceren en jezelf ontwikkelen. In dit webinar leer je hoe je hoe je taal krachtig inzet om leren, denken en eigenaarschap bij leerlingen te versterken. Onder andere door het model van Drieslag leren: leren om, door en over taal. Inclusief praktische koppelingen met de nieuwe kerndoelen taal en de implicaties voor het curriculum.

Meer informatie & inschrijven

Kijk verder bij onze taalthema's

Bij jou op school

Trainingen, workshops, studiedagen en begeleiding op maat

CPS Academie - Amersfoort

Trainingen en opleidingen

Gratis e-book en whitepaper

Omslag met kader Drie uitdagingen in het begrijpend leesonderwijs 500x700 pixels.png

Gratis e-book: 3 uitdagingen in begrijpend leesonderwijs

Hoe maak je van je leerlingen betere en meer gemotiveerde begrijpende lezers? Informatie en praktische tips aan de hand van drie uitdagingen.
Meer informatie
Whitepaper afb. staand Dieper leren door beter denken 322x230.png

Gratis whitepaper: Dieper leren door beter denken

Met welke cognitieve inspanningen tijdens het leren activeer je het denken van de leerlingen? Hoe zorg je dat daarmee het leerproces kwalitatief beter wordt?
Meer informatie

Heb je een vraag of wil je advies?

Neem contact op met een van onze adviseurs.

Zoek in de website