Sluiten

Zoeken in de website

Werken aan persoonlijk leiderschap

Met de 7 gewoonten van Stephen Covey

Wilt u uw studenten begeleiden om klaar te zijn voor de maatschappij van nu en morgen? Ondernemend te zijn door een proactieve houding te ontwikkelen en zelfgestuurd en toekomstbestendig te blijven leren en werken?  Levensvaardigheden  te ontwikkelen die hen in staat stellen om effectief te communiceren en samen te werken met anderen? Om het diploma te halen en succesvol te zijn in hun vervolgopleiding en in de beroepspraktijk? Met de 7 gewoonten van Stephen Covey hebt u handvatten om dat op een effectieve en gestructureerde manier te doen .

De kracht van gewoonten

Stephen Covey schreef met 'The 7 Habits of Highly Effective People’ een van de meest populaire (zelf)leiderschapsboeken ooit. De kern van het boek: effectieve mensen hebben 7 gewoonten die de basis zijn voor hun persoonlijke effectiviteit en groei. Iedereen kan deze gewoonten (verder) bij zichzelf ontwikkelen. Hij leert ons als geen ander hoe krachtig een gemeenschappelijke taal en voorbeeldgedrag persoonlijke groei van docenten en leerlingen in gang kan zetten.
Meer over de 7 gewoonten 

Van gewoonten naar gedrag

De kracht van de 7 gewoonten zit in de opeenvolging en samenstelling. De 7 gewoonten versterken elkaar en zetten een proces van persoonlijke en interpersoonlijke groei in beweging. Het maakt dat leerlingen persoonlijk de regie dúrven voeren over hun leerproces, eigenaarschap tonen.

Leerlingen die leren en werken volgens de 7 gewoonten:

 • realiseren zich dat ze zelf in staat zijn om hun (school)leven vorm te geven;
 • denken meer na over de mogelijkheden en keuzes in hun leven en studie;
 • nemen meer initiatief en verantwoordelijkheid op school;
 • kunnen realistische doelen stellen en zich hieraan verbinden;
 • weten hoe ze belangrijke zaken van onbelangrijke kunnen scheiden;
 • hebben geleerd om te luisteren en hun oordeel uit te stellen;
 • weten in samenwerking elkaars talenten te herkennen en in te zetten.

Voorbeeldgedrag

Voor het aanleren van de 7 gewoonten is modelling essentieel. De leraren zijn degenen die de 7 gewoonten voorleven en tot leven brengen. De dagelijkse werkdag laat leerlingen en leraren maximaal oefenen in persoonlijk leiderschap. Het werken vanuit de 7 gewoonten wordt verbonden aan de onderwijsdoelen binnen de lessen. Daardoor brengt het binnen de hele school een professionale cultuur op gang. 

Een unieke aanpak 

 1. Van binnen naar buiten:
  Eerst werken aan je eigen keuzes, verantwoordelijkheden en doelgerichtheid en dan pas kijken naar de ander en je relaties met anderen.
 2. Geen methode maar voorbeeldgedrag:
  Het zijn de leraren die de 7 gewoonten tot leven brengen. Er is geen methode of leerlijn. Leraren doen al wat ze deden,  maar vanuit helpende paradigma’s en principes.
 3. Een gemeenschappelijke, compacte taal voor iedereen:
  Houvast voor de pedagogische én didactische aanpak.
 4. Ontwikkelproces binnen de dagelijkse praktijk.

Gecertificeerd door FranklinCovey

CPS is de exclusieve Nederlandse partner van Franklin Covey voor het onderwijs. Onze adviseurs en trainers zijn gecertificeerd om de onderwijsprogramma's van FranklinCovey in Nederland aan te bieden. 

Waar kan CPS u bij ondersteunen?

 • Een oriënterend gesprek voeren met uw managementteam om te kijken of er een match is tussen uw school en de 7 gewoonten. Maak een afspraak.
 • Een begeleidingstraject bieden waarin de 7 gewoonten worden geïmplementeerd in het mentoraat of LOB. Lees meer.
 • Een ontwikkelingstraject begeleiden waarin u uw afdeling of hele school laat werken met de 7 gewoonten.
 • Een projectmatige aanpak bieden waarin het einddoel voor ogen schoolprofilering met de 7 gewoonten is.
 • Een tweedaagse training geven voor leidinggevenden en hun team waarin de 7 gewoonten worden verkend en beleefd. Lees meer.
 • Andere vragen van u beantwoorden. Stel uw vraag.

Populaire blogs

MBO-ers leren leidinggeven met de 7 gewoonten van Covey

Eveline van der Most maakt als docent de derdejaars MBO-leerlingen van de Hotelschool in Amersfoort thuis in het gedachtegoed van Stephen Covey. Leidinggeven aan anderen begint bij leiding geven aan jezelf. In dit interview legt ze uit wat ze met die uitspraak bedoelt en hoe de 7 gewoonten bij haar op de hotelschool worden ingezet.

Lees het blog

De 7 gewoonten van Covey als uitgangspunt voor LOB

Ik  ben er van overtuigd, dat MBO-studenten die leren en leven volgens de 7 eigenschappen van Stephen Covey straks in het bedrijfsleven het verschil maken. Waarom? Omdat studenten zich daarmee een aantal bepalende lifeskills zo eigen maken dat het verbonden is met hun persoonlijkheid. 


Lees het blog