Werken aan levensvaardigheden vo/mbo

Werken aan levensvaardigheden

Met de 7 gewoonten van Stephen Covey

Zoek je een manier om je leerlingen/studenten te ondersteunen en begeleiden bij het ontwikkelen van belangrijke levensvaardigheden? Dan zijn de zeven eigenschappen die jou succesvol maken een effectieve en duurzame manier.
Neem contact op
werkboek 7 eigenschappe vo en mbo.png

De 7 gewoonten van Stephen Covey

Burgerschap, 21e-eeuwse vaardigheden, sociaal emotionele en loopbaanvaardigheden hebben als doel dat we onze leerlingen belangrijke vaardigheden meegeven. Vaardigheden waarmee zij leren om flexibel en ondernemend te zijn, om pro-actief de verantwoordelijkheid te nemen, zelfregulerend te zijn en effectief te kunnen samenwerken, zodat zij veerkrachtig zijn in de samenleving van nu en morgen. Onderzoek toont aan dat deze zelfregulerende vaardigheden jongeren succesvol laten zijn in het onderwijs van nu, in hun vervolgopleiding en in de beroepspraktijk. Maar hoe en waar leren we onze lerenden deze vaardigheden aan? En waar geven we dat vorm?

Klaar voor leren, leven en werken

Mentoren, coaches en studieloopbaanbegeleiders spelen een belangrijke rol als het gaat om leerlingresultaten en het ontwikkelen van lifeskills voor een leven lang ontwikkelen en loopbaanontwikkeling. Door in mentor- en studielessen of lessen loopbaanbegeleiding de zeven eigenschappen aan te bieden, bereiden we onze jongeren voor op een leven lang ontwikkelen.

Zeven eigenschappen die jou succesvol makenwerkboek 7 eigenschappe vo en mbo.png

‘The 7 Habits of Highly Effective People’ is een veelbekroond leiderschapsboek. Uitgangspunt van de 7 gewoonten is dat de wereld niet maakbaar is, maar dat je door (zelf)leiderschap wel de invloed op je leven kunt vergroten. Het gedachtengoed is zo krachtig dat het verder is uitgewerkt voor o.a tieners. Het leert leerlingen gewoonten en levensvaardigheden aan voor persoonlijke groei. Gewoonten die naadloos aansluiten bij de zo gewenste levens- en loopbaanvaardigheden.

Stephen Covey leert ons hoe een gemeenschappelijke taal en voorbeeldgedrag de persoonlijke groei van de ander in gang kan zetten. Uitgangspunt van de 7 gewoonten is dat docenten, mentoren, coaches, loopbaanbegeleiders een voorbeeldrol hebben die motiveert, zelfregulerend leren verhoogt en bouwt aan onderling vertrouwen.

"De 7 gewoonten helpen mentoren, coaches en studieloopbaanbegeleiders effectiever te zijn, niet alleen in hun rol als begeleider, maar ook daarbuiten."

   

De praktijk op het VSO Schreuder College Rotterdam en MBO Amersfoort


Merilyn de Randamie, directeur
van het VSO Schreuder College.


Tjerk de Vries vertelt hoe ze op
MBO Amersfoort werken met de 7 Gewoonten.

  

Werken aan levensvaardigheden 

  • Binnen de praktijk van alledag.
  • Geen lesboek maar voorbeeldgedrag.
  • Van binnen naar buiten, een vaardigheid voor het leven.
  • Een gemeenschappelijke, compacte taal.

De 7 gewoonten van Stephen Covey in het kort

7+gewoonten+afbeelding.jpgGewoonten 1, 2 en 3 gaan over JEZELF. Zonder gezonde wortels geen bloeiende blaadjes aan de top. Het zijn gewoonten die initiatiefvol en stevig maken, grip geven op sociale situaties en laten zien dat je een eigen verantwoordelijkheid en aandeel hebt. Gewoonten 4, 5 en 6 gaan over relaties met ANDEREN. Gewoonte 7 gaat over goed voor JEZELF ZORGEN: fysiek, mentaal, sociaal en spiritueel. 

“Eerst maken we onze gewoonten, dan maken onze gewoonten ons.”

Gecertificeerd door FranklinCovey

CPS is de exclusieve Nederlandse partner van Franklin Covey voor het onderwijs. Onze consultants en trainers zijn gecertificeerd om de onderwijsprogramma's van FranklinCovey in Nederland aan te bieden. 

Introductie teamscholing persoonlijk leiderschap

Trainingen

Deze trainingen kunnen ook op school worden uitgevoerd.

Blogs

over de 7 gewoonten

Hoe vinden jongeren hun stem?

Jongeren voorbereiden op werken en leven. In deze coronapandemie zoeken docenten, mentoren en studieloopbaanbegeleiders naar allerlei manieren om contact te maken en verbinding te houden met hun st...
Dit blog verder lezen

Zeven eigenschappen die leerlingen en studenten voorbereiden op het leven

Gelukkig zijn de scholen op bepaalde dagen weer open. We zitten dus nog wel even vast aan het online lesgeven. Van docenten op mbo opleidingen waar ik de afgelopen periode ben geweest kreeg ik rege...
Dit blog verder lezen

De 7 gewoonten als stevige basis voor succes in studie en loopbaan

Voor de zomer had ik het genoegen om vijf groepen studenten (laatstejaars niveau 3 en 4 pedagogisch medewerker) van het Summa College te trainen over de 7 habits. Nu heb ik al zes jaar ervaring in ...
Dit blog verder lezen

Heb je een vraag of wil je advies?

Neem dan contact op met Ariena of Guido.

Zoek in de website