Zelfregulerend leren

Zelfregulerend leren betekent dat leerlingen actief nadenken over hoe ze leren, zelf keuzes maken in doelen en strategieën en hun aanpak bijsturen als dat nodig is. Ze leren niet omdat het móet, maar omdat ze begrijpen waarom ze leren. Ook denken ze na over hoe ze het leren het beste kunnen aanpakken. Goed ontwikkelde zelfregulatie is een belangrijke voorwaarde voor succes zowel op school als in het dagelijks leven.
Leerlingen met goede zelfregulatie houden hun aandacht makkelijker vast en hebben minder last van uitstelgedrag en stress. Ze gaan beter om met uitdagingen en tegenslagen en zijn gemotiveerder om te leren. Ze voelen zich meer eigenaar van hun keuzes en hun mentaal welbevinden is mede daardoor vaak groter dan dat van leerlingen zonder goede zelfregulatie.
Zelfregulerende vaardigheden zijn ontzettend belangrijk. Maar ze ontstaan niet vanzelf. Leerlingen moeten die aanleren en er veel mee oefenen. Daarom hebben we bij CPS een doorlopende leerlijn zelfregulerend leren ontwikkeld. Deze begeleidt kinderen en jongeren stap voor stap in het nemen van verantwoordelijkheid voor hun eigen leerproces. Vanaf de kinderopvang en de basisschool, via het voortgezet onderwijs tot en met het middelbaar beroepsonderwijs.
De leerlijn zelfregulerend leren biedt handvatten voor leraren, teams en schoolleiders om structureel en schoolbreed te werken aan vaardigheden zoals:
Wil je weten hoe onze doorlopende leerlijn jouw school kan ondersteunen bij het versterken van zelfregulerend leren en eigenaarschap? Neem boven of onder aan deze pagina contact op met een van onze adviseurs en ontdek hoe je samen met je team hier direct mee aan de slag kunt.
Neem dan contact op met een van onze adviseurs.