Oracy
Mondelinge taalvaardigheid

Mondelinge taalvaardigheid
Goed leren spreken en luisteren vergt inzicht en oefening. Binnen het onderwijs is mondelinge taalontwikkeling vaak echter onderbelicht. Oracy is een methode uit Groot Brittannië die de ontwikkeling van mondelinge taalvaardigheid integreert in het curriculum. Het geeft handvatten voor een doorgaande leerlijn en voor de vaardigheden die leerkrachten daarbij nodig hebben.
Oracy gaat uit van vier domeinen waarop je mondelinge taalvaardigheid ontwikkelt: fysiek, taalkundig, cognitief en sociaal-emotioneel. In het Framework Oracy (zie afb.hieronder) zie je deze uitgewerkt. Per domein staan voorbeelden van vaardigheden die je nodig hebt voor effectieve communicatie.
Klik op afbeelding om te vergroten.
Mondelinge taalvaardigheid leer je alleen door oefenen. Er zijn vele manieren om te leren op een respectvolle wijze je mening te uiten en naar een ander te luisteren. Bijvoorbeeld door te werken met rollen in een gesprek: een samenvatter en een vragensteller. Door empathisch leren luisteren met de luisterladder. Met debatteren en feedback geven. Allemaal middelen die bovendien helpen om kennis vanuit allerlei vakken je eigen te maken.
De universiteit van Cambridge werkt in Nederland samen met CPS om Oracy ook in ons land vorm te geven. Wil je meer weten over Oracy en dit leren toepassen in je onderwijs? Neem dan contact op met CPS. Onze trainers en adviseurs bieden trainingen in Amersfoort en op scholen zelf. Ook kunnen we je school begeleiden bij het integreren van Oracy in het gehele curriculum en de doorgaande leerlijn.
Neem dan contact op met Jaap, Arjan of Miriam