Spring naar mobiele navigatie

Oracy

Oracy

Mondelinge taalvaardigheid

Goed leren spreken en luisteren vergt inzicht en oefening. Binnen het onderwijs is mondelinge taalontwikkeling vaak echter onderbelicht. Oracy is een methode uit Groot Brittannië die de ontwikkeling van mondelinge taalvaardigheid integreert in het curriculum. Het geeft handvatten voor een doorgaande leerlijn en voor de vaardigheden die leerkrachten daarbij nodig hebben.
Bij thema Oracy.jpg

Bekijk onze animatie over Oracy

Vaardigheden op 4 gebieden

Oracy gaat uit van vier domeinen waarop je mondelinge taalvaardigheid ontwikkelt: fysiek, taalkundig, cognitief en sociaal-emotioneel. In het Framework Oracy (zie afb.hieronder) zie je deze uitgewerkt. Per domein staan voorbeelden van vaardigheden die je nodig hebt voor effectieve communicatie. 

Oracy framework  

   

Oefenen

Mondelinge taalvaardigheid leer je alleen door oefenen. Er zijn vele manieren om te leren op een respectvolle wijze je mening te uiten en naar een ander te luisteren. Bijvoorbeeld door te werken met rollen in een gesprek: een samenvatter en een vragensteller. Door empathisch leren luisteren met de luisterladder. Met debatteren en feedback geven. Allemaal middelen die bovendien helpen om kennis vanuit allerlei vakken je eigen te maken.

CPS en Cambridge

De universiteit van Cambridge werkt in Nederland samen met CPS om Oracy ook in ons land vorm te geven. Wil je meer weten over Oracy en dit leren toepassen in je onderwijs? Neem dan contact op met CPS. Onze trainers en adviseurs bieden trainingen in Amersfoort en op scholen zelf. Ook kunnen we je school begeleiden bij het integreren van Oracy in het gehele curriculum en de doorgaande leerlijn.

Gratis e-book Oracy

Spreek- en luistervaardigheden in het basisonderwijs.

Mondelinge taalvaardigheid vormt de basis voor schriftelijke taalvaardigheid en is bepalend voor het succes van leerlingen op school en in de maatschappij. Zo komt een grote woordenschat goed van pas bij het lezen van teksten. En leerlingen die bij een presentatie in staat zijn om hun verhaal goed op te bouwen en hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden, hebben daarvan profijt bij het schrijven van een tekst.

cover Oracy fb 1200x628

Vul hieronder je gegevens in en klik op de button Naar downloadpagina.

Kennismakingssessie Oracy

Gratis inspiratiesessie Oracy

Met een korte persoonlijke presentatie door een van onze adviseurs krijg je een nog beter beeld over wat Oracy is en wat het kan betekenen voor binnen het taalonderwijs op jouw school.  Deze presentatie kunnen we zowel op je school als online via MS teams organiseren.

Aanvragen inspiratiesessie Oracy

Trainingen

(Deze trainingen kunnen op school worden uitgevoerd).

Kijk ook bij de andere taalthema's

Heb je een vraag of wil je advies over Oracy?

Neem dan contact op met Jaap, Naomi of Miriam

Direct contact opnemen? Bel of mail ons.

033 - 453 43 43 cps@cps.nl

Zoek in de website