Spring naar mobiele navigatie

Over Masterclass coachend leidinggeven voor schoolleiders

Masterclass coachend leidinggeven voor schoolleiders

Coachend leidinggeven aan je leraren

Leerkrachten en docenten richten zich steeds meer op het coachen van leerlingen. Want het is inmiddels algemeen bekend dat zelfregulering en eigenaarschap in grote mate bepalend zijn voor leersucces. Als schoolleider of teamleider wil je je medewerkers en team ondersteunen bij de uitvoering van hun taak, hen het goede voorbeeld geven en zelf ook gebruikmaken van de voordelen van coaching. De meest effectieve manier om dit te doen is door leiding te geven op coachende wijze. Hiermee bied je leraren de begeleiding waarmee ze zowel hun lesdoelen als de schooldoelen kunnen bereiken.

Coachend leiderschap en schooldoelen

Goed leiderschap is noodzakelijk om coaching te laten werken. Als coachend leider laat je je medewerkers en teams zelf in beweging komen vanuit vertrouwen, ruimte en verantwoordelijkheid. Je vergroot hun lerend vermogen, hun autonomie, eigenaarschap en zelfregulatie. Daardoor worden schooldoelen behaald vanuit de motivatie van medewerkers en ontstaat een professionele leergemeenschap en lerende cultuur.

Van sturen en controle naar coachen en zelfsturing

Maar hoe word je een coachend leider? Dit vraagt om een verschuiving van sturen en controleren naar coachen en zelfsturing. Je creëert daarmee een leercultuur voor teams en professionals om zich blijvend te ontwikkelen in leren en presteren. Als coachend leider focus je op leerprocessen van anderen en op wat je eigen bijdrage hierin is. Je richt je aandacht op de combinatie van prestatieverbetering en ontwikkeling.

Wat leer je?

Tijdens deze training coachend leidinggeven krijg je theoretische inzichten en praktijkgerichte opdrachten waarmee je de kennis vertaalt naar de eigen schoolpraktijk.

 • Je leert wat coachend leiderschap betekent voor de schooldoelen en je medewerkers.
 • Je krijgt inzicht in drie bouwstenen en vijf kritische succesfactoren voor coachend leiderschap.
 • Je ontwikkelt jouw visie op coachend leiderschap.
 • Je bouwt aan een eigen gedragsrepertoire van coachend leidinggeven.
 • Je leert om op een coachende wijze het lerend vermogen en eigenaarschap van medewerkers te versterken.
 • Je leert te leiden vanuit coachend leiderschap en teamleden doelgericht te begeleiden.

Voor wie?

Voor schoolleiders en teamleiders in basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.

Praktische informatie

Voorafgaand aan de training vindt een online schriftelijke intake plaats. Ter voorbereiding ontvang je een uitnodiging voor een persoonlijke digitale leeromgeving waarin een voorbereidende opdracht en artikelen staan. Op basis daarvan geef je je leervraag aan.

Tussen de twee trainingsdagen werk je de praktijkopdracht uit en reflecteer je op de vraag wat coachend leidinggeven voor je kan betekenen. Via de online omgeving kun je verdiepende naslagwerken/artikelen lezen en ondersteuning ontvangen van je trainer.

Wat vonden anderen van deze training?

 • 'De inhoud sloot goed aan bij de dagelijkse praktijk. Zorgde voor veel “oh ja”-momenten en ook zeker voor nieuwe informatie.’
 • 'Prettige uitwisseling en fijn contact tussen trainer en cursisten en cursisten onderling.'
 • 'Inhoudelijk heb ik veel geleerd over coachend leiderschap. Fijne combi van theorie en praktijk. Duidelijk en kundige uitleg met voorbeelden.'
 • ‘De manier waarop werd gestimuleerd om keuzes te maken in mijn eigen leren sprak mij erg aan.’
 • ‘Mooie rode draad van voor, tijdens, na!'

Meer weten?

Training onderwijskundig leiderschap
Training teamcoaching in het onderwijs

Aanmelden

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil me aanmelden

Prijzen

Ticket Prijs
Prijs per deelnemer 2024 € 970,00

Heb je vragen?

Zoek in de website