Spring naar mobiele navigatie

Over Sterke rekenaars begeleiden en motiveren

Sterke rekenaars begeleiden en motiveren

Sterke rekenaars onderpresteren vaak

Al lange tijd besteden scholen veel aandacht aan zwakkere rekenaars. Op zich logisch, maar de sterkere rekenaars kunnen zich daardoor vervelen en bovendien onder hun niveau presteren. Ook al omdat je als leerkracht soms niet doorhebt, dat een kind een sterke rekenaar is. Want sterke rekenaars maken ook fouten, vooral als niet duidelijk is wat zij in het onderwijs nodig hebben. Met de juiste begeleiding en een bij deze rekenaars passend onderwijsaanbod, leer je ze beter te presteren en zich optimaal te ontwikkelen.

Drie soorten sterke rekenaars herkennen

In deze training leer je verschillende soorten sterke rekenaars kennen en herkennen. Als eerste de gewoon goede rekenaars: zij kunnen goed mee met de methode, maar vervelen zich snel. Dan de snelle rekenaars: zij maken door hun snelheid vaak fouten, waardoor je soms onterecht denkt dat ze zwakke rekenaars zijn. En als laatste: de creatieve rekenaars. Deze geven vaak prachtige (en niet onware) antwoorden, maar niet altijd het gewenste rekenkundige antwoord. Bijvoorbeeld dat iets vast niet mogelijk is, omdat het anders geen opgave in het boek was.

Sterke rekenaars beter begeleiden en 1S halen

Als je weet welk soort rekenaar een leerling is, kun je deze leerling beter begeleiden en uitdagen. Als je op deze manier ook je sterke rekenaars hun capaciteiten optimaal laat ontwikkelen, haal je bovendien als school makkelijker de signaleringswaarde voor 1S.

In deze training Sterke rekenaars leer je de didactische keuzes beter af te stemmen op de onderwijsbehoeften van de verschillende soorten sterke rekenaars. Aan het einde van de training vertaal je alle opgedane kennis naar je eigen onderwijspraktijk en kun je daarmee praktisch aan de slag in je dagelijkse werk.

CPS-boek Sterke rekenaars

We werken in deze training met het CPS-boek Sterke rekenaars. Naomi Baggelaar, die deze training geeft, is bezig met de herziening van dit boek. Zij is dus op de hoogte van de nieuwste theorie, inzichten en praktijkoefeningen.

Wat leer je?

  • Drie typen sterke rekenaars
  • Een vast instructiemoment aan sterke rekenaars
  • Onderwijsaanpassingen voor een uitdagende rekenles
  • Onderwijsaanpassingen voor buiten de rekenles
  • Specifieke barrières voor sterke rekenaars

Voor wie?

Leraren in groep 3 en hoger, intern begeleiders en rekencoördinatoren in het basisonderwijs.

Wat vonden anderen van deze training?

  • 'De trainer was heel bekwaam en koppelt de praktijk aan onderzoek en relevantie. Hierdoor kun je ook een onderbouwde terugkoppeling geven aan je collega's.'
  • 'Heel fijne training en ik ga zeker aan de slag met de inhoud!'
  • 'Een prettige training met fijne afwisseling van praktijkgerichte momenten waarbij je ook kon overleggen.'

Meer weten?

Training Basisdidactiek rekenen
Training Effectieve rekenlessen voor talige rekensommen

Aanmelden

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil me aanmelden

Prijzen

Ticket Prijs
Prijs per deelnemer 2024 € 450,00

Inclusief het boek Sterke rekenaars

Heb je vragen?

Zoek in de website